Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

5 ΜΑΪΟΥ 2007

‘‘Έθεσαν τη χώρα στο έλεος των λαϊκιστών’’

 

Κ. Παπαδόπουλε, που οφείλεται η όλη κατάσταση που τελευταία παρατηρούμε στην ΕΛ.ΑΣ.;

Τα Σώματα Ασφαλείας αποσαθρώθηκαν και μόνο φανατικοί θα επέμεναν για το αντίθετο. Η επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι στο ναδίρ, το ηθικό των αστυνομικών έχει καταρρακωθεί, η μετριοκρατία κυριαρχεί, ο κομματισμός επικυριαρχεί σε όλο του το μεγαλείο. Οι επιλογές στο επιτελείο είναι οι χειρότερες δυνατές και γενικώς βλέπει κανείς ανάγλυφα ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την Αστυνομία όχι ως θεσμό που έχει ως αποστολή να κατοχυρώσει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, αλλά ως ιδιοκτησία της, προκειμένου να προωθήσει μηχανισμούς ενόψει των επόμενων εκλογών. Αυτές είναι αλήθειες, δεν είναι αντιπολίτευση. Τα επίχειρα αυτής της λογικής τα νιώθει ήδη ο λαός. Το αίσθημα ανασφάλειας διογκώνεται, το έγκλημα καλπάζει, το οργανωμένο έγκλημα οργιάζει, τα αστυνομικά τμήματα δέχονται επιθέσεις, το κέντρο της Αθήνας αναστατώνεται καθημερινά από τους κουκουλοφόρους. Οι ευθύνες τους είναι βαθύτατες.

 

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε ήδη να είχαμε παραίτηση ή και αποπομπή της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

Εδώ και καιρό θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί η ηγεσία της Αστυνομίας. Την κατάσταση εξέθρεψε ο κατά τ΄ άλλα ‘‘απογοητευθής’’ Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός έχει θέσει τη χώρα στη διάθεση των γεγονότων.

 

Θα ήθελα, επίσης, να μου κρίνετε τη στάση της Δικαιοσύνης στο σκάνδαλο των ομολόγων…

Η Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα των ομολόγων, γιατί δεν έχει παραπεμφθεί ακόμα το θέμα σ΄ αυτή. Καλλιεργείται μία μεγάλη σύγχυση. Ο κ. Ζορμπάς δεν είναι εισαγγελέας, είναι συνταξιούχος εισαγγελέας, δεν είναι λειτουργός της Δικαιοσύνης. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς επίσης είναι διοικητική επιτροπή, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης. Ο Εισαγγελέας Εφετών ανιχνεύει εδώ και δύο μήνες τυχόν ποινικές ευθύνες και δεν έχει στείλει ακόμη τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Οι προκαταρκτικές έρευνες όμως που ανατίθενται στους εισαγγελείς δεν έχουν σκοπό την διελεύκανση των υποθέσεων ή τον εντοπισμό των δραστών ή πολύ περισσότερο να υποκαταστήσουν την ανακριτική διαδικασία. Απλώς διαπιστώνουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Η Δικαιοσύνη θα αρχίσει να ασχολείται όταν γίνει παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης και ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό ανακριτή.

 

Πιάστηκαν, όπως είπατε, με τη γίδα στην πλάτη. Ωστόσο επιχειρούν συμψηφισμό με την κατάσταση στο Χρηματιστήριο το ’99. Τι απαντάτε;

Δεν αντιλαμβάνομαι τι σόι συμψηφισμούς επιχειρούν κάθε φορά. Υπάρχουν επαγγελματίες συμψηφιστές. Το σκάνδαλο των ομολόγων είναι μία ξεχωριστή υπόθεση λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από διορισμένους διοικητές και άλλους προσκείμενους στη Νέα Δημοκρατία.

 

Κατά κοινή συζήτηση, με το σκάνδαλο των ομολόγων, υπονομεύεται μια σοβαρή συζήτηση για το ασφαλιστικό. Αντέχει η χώρα μεσοπρόθεσμα κάτι τέτοιο;

Έχω πει ήδη 2 φορές στη Βουλή ότι τα προβλήματα στο ασφαλιστικό δεν θα αρχίσουν από το 2020, αλλά από το 2010. Τότε θα φανεί η αδυναμία πολλών ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ των οποίων και του ΙΚΑ, να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες τόσο για τις συντάξεις, όσο και για τις δαπάνες υγείας. Το ασφαλιστικό θα έπρεπε ήδη να είχε επιλυθεί. Η μετατόπισή του στο μέλλον είναι πράξη πολιτικής ανευθυνότητας, με την οποία τίθεται σε κίνδυνο η καταβολή των συντάξεων κυρίως αυτών που άγουν σήμερα το 50ο έτος περίπου.

Το σκάνδαλο των ομολόγων δυσκολεύει τη δημόσια συζήτηση και την απαραίτητη συναίνεση των κοινωνικών φορέων. Η χώρα εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στο έλεος των λαϊκιστών.

Σε λίγες μέρες, πάντως, η χώρα βγαίνει από την επιτήρηση. Να υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση πέτυχε στην οικονομία, όπως πανηγυρίζουν οι κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης;

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ‘‘ανόρθωσε’’ την οικονομία. Πρόκειται για ψέμα. Η χώρα έχει εικονικό ρυθμό ανάπτυξης βασισμένο στην κατανάλωση από δάνεια τόσο του ιδιωτικού τομέα, όσο και του δημοσίου. Έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. Το έλλειμμα του εμπορικού της ισοζυγίου ανήλθε στο 12,1%, γεγονός που σε άλλες σοβαρές χώρες θα προκαλούσε μέχρι και πτώση της Κυβέρνησης. Εδώ σιωπή παντού. Στην ελκυστικότητα ξένων επενδύσεων η Ελλάδα κατατάσσεται στην 121η θέση. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί ραγδαία, οι εξαγωγές, αν δεν είναι μειωμένες είναι τουλάχιστον στάσιμες, παρά τα διαστρεβλωμένα στοιχεία, όπως επίσης και η ανεργία διατηρείται σε υψηλά ποσοστά και οι εμφανιζόμενες μειώσεις οφείλονται στις στρατιές που διορίζουνται σε θέσεις συμβάσεων έργου.

Αν πανηγυρίζουν για μία τέτοια οικονομία, να τη χαίρονται οι κυβερνώντες. Ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμμα από το 5,5% του ΑΕΠ το 2005 στο 2,6% το 2006. Μείωση όμως 3 ποσοστιαίων μονάδων σ΄ ένα χρόνο δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. Διαφορετικά θα μετράγαμε κάθε 10 μέτρα νεκρούς στην Ελλάδα. Πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί μείωση όταν τον ίδιο χρόνο τα έσοδα ήταν μειωμένα και οι δαπάνες αυξημένες σε σχέση με τις προβλέψεις; Συμφώνησε όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δυστυχώς προήλθε από πολιτική συμφωνία του κ. Μπαρόζο με τον κ. Καραμανλή. Αποτελεί θεσμική εκτροπή της Ε.Ε., αφού για πρώτη φορά στις αποφάσεις της Ε.Ε. υπεισέρχονται προσωπικές σχέσεις και κομματικές φιλίες. Η χώρα έπρεπε να εξέλθει από την επιτήρηση διότι λανθασμένα ετέθη επί Νέας Δημοκρατίας. Η συνέργια όμως των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. με τις πολιτικές πλατφόρμες της Ν.Δ. ενόψει των επόμενων εκλογών, είναι ένα θέμα που τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη νομίζω ότι θα πρέπει να τους φοβίζει.

 

Που νοσεί σήμερα η οικονομία μας; Τι χρειάζεται να διορθωθεί;

Η Ελλάδα έχει ασθενή παραγωγική βάση, αποξηραμένη, χωρίς ζωτικότητα, χωρίς ανταγωνιστική δυνατότητα. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως νέα παραγωγικά περιβάλλοντα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με μια παραοικονομία 40% ‘‘μαύρου’’ χρήματος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει με δανεικά. Ήδη ο ιδιωτικός δανεισμός έχει φτάσει στο 91% του ΑΕΠ ενώ το υπέρογκο δημόσιο χρέος της είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Η αποκατάσταση μιας ισχυρής, διατηρήσιμης οικονομίας, που θα δημιουργεί ελπίδα και ασφάλεια στις νέες γενιές, απαιτεί παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις, πειθαρχία και ισχυρή πολιτική απόφαση. Ζούμε με ψέματα, με ψευδαισθήσεις. Όσο συνεχίζεται ο λαϊκισμός να διαχειρίζεται την οικονομία, τόσο θα δανειζόμαστε και θα περνάμε μεν καλά, αλλά τόσο θα πλησιάζει ο χρόνος όπου οι αδυναμίες της θα εκδηλωθούν με μορφή κρίσης. Τα λέω αυτά με επίγνωση κι ας με πούνε Κασσάνδρα.

 

Οι μετρήσεις, πάντως, δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας. Τι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να διορθώσει το κόμμα σας;

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές ως εγγυητής της ηθικής λειτουργίας του κράτους. Ο μύθος αυτός διελύθη και η λεοντή κατέπεσε κάτω από τα πολλαπλά ανομήματα διαφθοράς. Πρέπει όμως να δοθεί συγχρόνως η αίσθηση στο λαό ότι το κόμμα που θα ήθελε να εμπιστευθεί ξανά, του προσφέρει πραγματική χειρολαβή ελπίδας, συγκεκριμένου λόγου, συγκεκριμένου προγράμματος και εγγυήσεις ότι και η οικονομία και η κοινωνία θα μετεξελιχθεί με βάση τις ανάγκες των καιρών. Μια ραγδαία θυμική μεταβολή των διαθέσεων με αφορμή και μόνο το σκάνδαλο προσωπικά θα μου δημιουργούσε επιφυλάξεις. Η πολιτική στάση, για να συνιστά και μεταβολή, πρέπει να είναι βραδεία και στέρεα, βασισμένη στην ουσιαστική εμπιστοσύνη. Πιστεύω βαθιά ότι αυτό θα το δούμε τους επόμενους μήνες να λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ με θετικό για εμάς αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές.

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home