ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ”

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΙΟΥ 2008

 

 

“Να ξανακερδίσουμε τους σκεπτόμενους ανθρώπους”

 

Το ΠΑΣΟΚ, για να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να διεκδικήσει πάλι την εξουσία, πρέπει να βρει ιδεολογική και προγραμματική ισορροπία αλλά και σαφήνεια, τονίζει ο βουλευτής του κόμματος Αλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας στον «ΚτΕ». Ο βουλευτής επιτίθεται στην κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζει ως μεγαλύτερο λάθος την «αποθεσμοποίηση» της χώρας, ενώ για τις θέσεις των κομμάτων της Αριστεράς σχολιάζει ότι «ο ριζοσπαστισμός που συνοδεύεται με πολιτική ασάφεια» και «τα ευχάριστα μνημόσυνα του παρελθόντος» δεν αποτελούν πολιτική διέξοδο για τη χώρα.

 

 

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καθαρές θέσεις σε αρκετά θέματα, με αποτέλεσμα να είναι «θολό» το πολιτικό στίγμα.

 

Το ΠΑΣΟΚ θα ηγεμονεύσει, αν εμπεδώσει ξανά στο λαό την πεποίθηση ότι μπορεί να υπηρετήσει καλλίτερα από κάθε άλλο κόμμα το Δημόσιο συμφέρον. Όταν θα πείσει ότι μπορεί να θέσει και να εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες στις λειτουργίες των αγορών, χωρίς απλώς να τις ξορκίζει ή να αφήνεται στην αγκαλιά τους, όταν θα πείσει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας μέσα στους Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, χωρίς να τους απορρίπτει ή να τους θεοποιεί, όταν θα πείσει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση , μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα, ένα φιλικό περιβάλλον, ένα θεσμικό σεβασμό. Αυτό σημαίνει πως συμπεριφέρεται ως κόμμα εξουσίας, με αυτοπεποίθηση, άποψη και σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Φρονώ ότι αυτό το πολιτικό στίγμα διατυπώνεται από το ΠΑΣΟΚ και όχι από τα κόμματα της αριστεράς.

 

 Τι εννοείτε;

 

Εννοώ ότι η «ιδεολογική καθαρότητα» των αριστερών κομμάτων και ο ριζοσπαστισμός τους, που συνοδεύεται με πολιτική ασάφεια, και με  ευχάριστα μνημόσυνα του παρελθόντος δεν αποτελεί πολιτική διέξοδο για τη χώρα. 

 

Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσει, παρά την ασάφεια…

 

Τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις καταγράφουν το ριζοσπαστισμό σε ένα τμήμα της κοινωνίας μας. Ένα τέτοιο αριστερό ριζοσπαστισμό εξέφραζε η κοινωνία υποστηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, κατάφερε να τον διαχειριστεί σωστά και να τον ενσωματώσει στην πολιτική του συνόλου της δημοκρατικής παράταξης. Δυστυχώς, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διακηρύσσει τον αριστερό ριζοσπαστισμό με προγραμματικό λόγο. Τον θεωρεί παραλλαγή της σοσιαλδημοκρατίας και τον μάχονται στη πράξη όλες οι συνιστώσες του ακόμα και εκείνες που ονειρεύονται να γίνουν «ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ» Η πολιτική παιδεία της κοινωνίας μας δεν βρίσκεται πια στα επίπεδα του 1974.

 

Η κυβέρνηση καταγράφει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και πολλοί λένε ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να το ανατρέψει και τώρα, με τόσα μέτωπα ανοιχτά, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα το διατηρήσει μέχρι τις εκλογές.

 

Ο λαός αντιλαμβάνεται πλέον ότι τον κυβερνά ένα «γυμνό» σύστημα εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή αφαίρεσε κάθε ικμάδα και σφρίγος από τη χώρα. Δεν μπορεί να αντιτάξει κανένα σχέδιο αναζωογόνησης της αποξηραμένης οικονομίας. Η χώρα βαδίζει τυφλή σε αβεβαιότητες που τρομάζουν. Δεν μπορεί να συγκροτήσει ένα στοιχειώδες αμυντικό πλάνο αντιμετώπισης των επερχομένων οικονομικών προβλημάτων, όπως ακρίβεια, στασιμοπληθωρισμός, αποεπένδυση, ανταγωνιστικότητα, ανεργία.

 

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο λάθος της;

 

Το χειρότερο λάθος της κυβέρνησης, με ολέθριες μακροπολιτικές συνέπειες, είναι η αποθεσμοποίηση της χώρας. Εκφύλισε τους θεσμούς στη λογική της κομματικής επικράτησης, κάτι πρωτοφανές στη μεταπολιτευτική ιστορία. Και επειδή είναι εύκολη η διαφυγή στην σύγκριση « μα και εσείς τα ίδια δεν κάνατε;», απαντώ: Δεν είμαστε αθώοι, αλλά όχι, δεν κάναμε τα ίδια, ούτε σε έκταση, ούτε σε ποιότητα. Ιδιαίτερα τη δεύτερη περίοδο, το ΠΑΣΟΚ επέδειξε υψηλή θεσμική ευθύνη καθιερώνοντας πρωτόγνωρους για τη χώρα θεσμούς αξιοκρατίας. Θεωρώ τιμή μου που έχω συνδέσει το όνομα μου με μερικούς από αυτούς.

 

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει διαμάχη μεταξύ “αριστερών” και μιας πιο “φιλελεύθερης” τάσης, όπου αμφότεροι όμως δηλώνουν «σοσιαλιστές»…

 

Είναι υγιές και παραγωγικό να γίνεται συζήτηση μες το ΠΑΣΟΚ για τις σύγχρονες εξελίξεις στη χώρα και τον κόσμο. Προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποφεύγοντας τη φοβικότητα, τις παλιού τύπου εύκολες διαιρέσεις και τα ξεπερασμένα μοντέλα παλαιών εποχών. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σύγχυση παλαιών εννοιών με καινούργια προβλήματα και σύγχρονες ανάγκες. Δεν θα αφήσουμε να μας ανεμοδέρνει η δημοκοπία, ούτε θα υποκύψουμε σε αυτήν.

 

Εσείς ποια αντίληψη υπερασπίζεστε;

 

Η υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η κοινωνική αλληλεγγύη, η ανάπτυξη και η αναδιανομή, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις, αρχές και αιτήματα σοσιαλδημοκρατικά είναι. Η ανάγκη για μια ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία, κατά την άποψη μου, πρέπει να είναι το περιεχόμενο του νέου πολιτικού αγώνα της παράταξης μας.

 

Η σύγχυση πάντως παραμένει… Άλλοι λένε «αριστερή στροφή», άλλοι ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα μεσαία στρώματα…

 

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψει να ταλανίζεται με, κατά κανόνα επικοινωνιακού τύπου, αριστερές και δεξιές στροφές. Πρέπει να κάνει στροφή προς τη κοινωνία και να αποφεύγει τη στροφή προς τον εαυτό του και προς τα στρώματα της κοινωνίας που εμφανίζονται ως μεσαία τάξη, ενώ είναι προϊόν του κρατισμού, της μαύρης οικονομίας και του κλεπτοκρατικού συστήματος. Πρέπει να αποφύγουμε αυτούς που αποκαλούνται «λούμπεν με λεφτά» και που, όταν έρχεται η στιγμή που χάνεται η δανειακή ή ύποπτη ευημερία τους, που την θεωρούσαν «κεκτημένο», η πολιτική τους συμπεριφορά δεν είναι αριστερή αλλά είναι επικίνδυνη.

Όσο για το μεσαίο χώρο των σκεπτόμενων ανθρώπων, με υγιή οικονομική δραστηριότητα, που διαθέτουν πολιτικό, κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτισμικό κεφάλαιο και νιώθουν την ανάγκη προσαρμογής της χώρας και της μη εγκατάλειψης της στο έλεος των δημοκόπων, ε τότε -ιστορικά τουλάχιστον- είναι επιβεβαιωμένο, ότι μόνο η δημοκρατική παράταξη μπορεί να εκφράσει τα στρώματα αυτά. Μόνο που πρέπει να τα ξανακερδίσει.

 

Κάποιοι, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ δεν σας θεωρούν και πολύ «αριστερό»…

 

Κάποιοι αρέσκονται, κατ’ επάγγελμα, να αποδίδουν χαρακτηρισμούς-ετικέτες σε άλλους. Τους απαντώ ότι «αριστερός», εν τέλει,  είναι μια πολιτισμική ιδιότητα και μετά πολιτική. Ο «αριστερός» κρίνεται από τον τρόπο που σκέφτεται και κυρίως από τον τρόπο που δρα και ζει ,αυτός και η οικογένεια του. Ας μην ταλαιπωρούν άλλο την ιερότητα της λέξης «αριστερός» μετατρέποντας την σε πολιτικό φούμαρο και, για κάποιες  περιπτώσεις, άλλοθι ημαρτημένων…

 

Πως σχολιάζετε την παρουσία του κ. Βγενόπουλου στη Βουλή;

 

Η οίηση και η αμετροέπεια κάποιων επιχειρηματιών, που ενέσκηψαν ως σημαντική οικονομική δύναμη εσχάτως στη χώρα, δεν είναι πρόβλημα των ιδίων, αλλά «βρίσκουν και τα κάνουν». Όσο και αν διακατέχονται από “πλέγμα ανωτερότητας”, αν εμείς, η πολιτική ελίτ της χώρας τους αντιμετωπίζουμε με ψοφοδεή  τρόπο, τότε η ευθύνη εμάς βαραίνει και όχι εκείνους.

 

Με την πώληση του ΟΤΕ συμφωνείτε ή όχι;

 

Από την αρχή ξεκαθάρισα ότι ο τρόπος πώλησης του ΟΤΕ πάσχει ηθικά, νομικά και πολιτικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ευκαιρία να αναβιώσουν παλαιές απόψεις περί ΔΕΚΟ.

 

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «θα μείνει όσο χρειαστεί». Πόσο μπορεί να είναι αυτό;

 

Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι «αναλυτής»., ούτε πολιτικός προκρούστης για να σμικρύνω ή να επιμηκύνω κατά το δοκούν τον χρόνο παραμονής του προέδρου στην ηγεσία. Οι ηγεσίες κρίνονται και ανάλογα επιδοκιμάζονται ή αποδοκιμάζονται από τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, που παράγουν για την παράταξη.

 

Γίνεται πολύς λόγος –υπάρχουν και διαφωνίες- για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αρχίζω να μην καταλαβαίνω πλέον πολλά πράγματα. Αν επιδιώκουμε όπως λέμε αυτοδυναμία, τότε γιατί εκλιπαρούμε από τώρα συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ; Αν πετύχουμε αυτοδυναμία στις εκλογές, τότε τι τη θέλουμε την συνεργασία; Αν την θέλουμε, γιατί ίσως μας αρέσουν κάποια στοιχεία από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε γιατί δεν τα υιοθετούμε από τώρα «ως καλόν πράγμα» και να ξεμπερδεύουμε; Αν όμως δεν πολυπιστεύουμε στην αυτοδυναμία μας και εκλιπαρούμε μονομερώς την προεκλογική συνεργασία, τότε αυτό είναι άλλο πράγμα πιο οδυνηρό. Γιατί στην πολιτική τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν αθροιστικά.

 

Συμπέρασμα: Η όλη συζήτηση είναι αφελής και επιζήμια για το ΠΑΣΟΚ.

 

Έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη συνταγματική αναθεώρηση;

 

Το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να συμμετάσχει εξ’ αρχής στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, όμως για άλλο λόγο. Η αναθεωρητική αυτή διαδικασία έπασχε από την αρχή. Προωθήθηκε από την κυβέρνηση μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, και προς ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού της προφίλ. Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρή αναθεωρητική ατζέντα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης παγιδεύτηκαν.

 

   Είστε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων;

 

Ποτέ δεν είχα ιδεολογικές αγκυλώσεις για θέματα που σχετίζονται με το συμφέρον της χώρας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, δημόσια ή ιδιωτικά, είναι πλέον μια χαμένη υπόθεση. Η ανάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει μόνο όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για στέρεες αποφάσεις. Τότε και η συζήτηση για τα πανεπιστήμια, δημόσια ή ιδιωτικά, θα τεθεί σε διαφορετική βάση, θα έχει άλλον χαρακτήρα και θα είναι εντελώς διαφορετικές, από ότι σήμερα, οι στοχεύσεις και οι προτεραιότητες τόσο της πολιτείας και των κομμάτων, όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας περιλαμβανομένων και των φοιτητών.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home