ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “REAL NEWS”

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

“Όχι στις εκλογές για τις εκλογές”

 

Ζητά από το ΠΑΣΟΚ να διατυπώσει πριν από τις εκλογές “σαφές πρόγραμμα σταθεροποίησης” και να πει “δυνατές αλήθειες”. Ο πρώην υπουργός κ.Αλέκος Παπαδόπουλος τονίζει ότι δεν πιστεύει στις εκλογές για τις εκλογές. “Να γίνουν μεν, αλλά για να ληφθούν αποφάσεις”. Πιστεύει ότι οι έχοντες και κατέχοντες πρέπει να σηκώσουν το βάρος της κρίσης και τους κατηγορεί ότι κλαυθμυρίχουν παρά τα “λιπαρά τους προνόμια που προέρχονται από την παραοικονομία”.

Τι θα επακολουθήσει  για την  ελληνική  οικονομία, μετά και  την απόφαση  της Κομισιόν κ. Παπαδόπουλε;

Κύριε Σκουρή, η χώρα βρίσκεται στη διάθεση των γεγονότων και της διεθνούς κεφαλαιαγοράς. Για τη μοίρα της Ελλάδος το επόμενο διάστημα δύο παράγοντες θα αποφασίσουν: Ή εμείς ως χώρα ή οι διεθνείς αγορές.

Όσο αργούμε να συνειδητοποιήσουμε το βάθος του προβλήματός μας, να το περιγράψουμε σε όλη του την έκταση και να πούμε την αλήθεια στον λαό, τόσο πιο γρήγορα ο αδυσώπητος νόμος των διεθνών αγορών θα πέσει ως «πέλεκυς επί της κεφαλής μας». Η χώρα έχει ενδογενή κρίση που θα εμφανιζόταν ούτως ή άλλως και απλώς η διεθνής οικονομική κρίση επίσπευσε το χρόνο εκδήλωσης και την ανέδειξε.

Να υπενθυμίσω ότι η κρίση μας βρίσκει με τις περισσότερες αδυναμίες από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Με το μεγαλύτερο έλλειμμα, το μεγαλύτερο χρέος, την χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα, την ασθενέστερη παραγωγική βάση, τη μεγαλύτερη αναλογικά εξάρτηση από τις, νοσούσες πλέον, διεθνείς κεφαλαιαγορές και με ασθενή δημόσια διοίκηση.

 

Διατυπώθηκε από ξένο οίκο ακόμη και σενάριο χρεοκοπίας.

Υπάρχουν ακόμα περιθώρια και τεχνικές ώστε να μπορεί να καλύψει η χώρα μας τις μεγάλες χρηματοδοτικές της ανάγκες τουλάχιστον για αυτή τη χρονιά. Για να το πετύχουμε όμως αυτό και να μην έχουμε προβλήματα χρειάζεται άμεσα, τώρα να συγκροτήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα σύνθετο πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας και της οικονομίας, όπως κάναμε το 1985 και το 1994. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε ο κίνδυνος όχι μιας απλής ευρωπαϊκής επιτήρησης, αλλά και κάτι χειρότερου από αυτό, δεν είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, αλλά μια πιθανότητα την οποία πρέπει πάσει θυσία να αποφύγουμε.

Η χειρότερη προοπτική όμως, πριν από το απομακρυσμένο για την ώρα ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, είναι να μας εγκαταλείψει η διεθνής κοινότητα αν η κρίση βαθύνει. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται σε όλη την Ευρώπη ένα κλίμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», ιδίως από τις μεγάλες χώρες. Δεν θα ήθελα ποτέ να δω τη στιγμή της εγκατάλειψής μας από τη διεθνή κοινότητα και να γίνουμε βορά των διεθνών αγορών. Στην περίπτωση αυτή, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα λένε τότε οι σημερινοί κατ’ επάγγελμα “καθησυχαστές”. Μάλλον θα βρουν και πάλι τον “τρόπο” τους.

 

Μπορούμε να βγούμε από  την κρίση  χωρίς θυσίες από  όλους, ακόμα κι αν είναι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση;

Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τη σημερινή κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τεχνικό, είναι κυρίως βαθειά πολιτικό. Δεν είναι θέμα μόνο συγκεκριμένων μέτρων. Είναι θέμα, πρωτίστως, συνειδητοποίησης του προβλήματος και περιγραφής του, όπως ανέφερα και πριν, και πάνω στις αλήθειες που θα προκύψουν να οικοδομηθεί πριν από τις εκλογές η νέα σχέση εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με τον λαό. Εάν αυτό συμβεί, τότε τα μέτρα και οι λύσεις έρχονται μόνες τους.

Να επαναλάβω ότι η απουσία πολιτικών σταθεροποίησης της οικονομίας θα έχει πιο οδυνηρές επιπτώσεις στα αδύναμα λαϊκά στρώματα απ’ ό,τι στα υψηλά εισοδήματα.

Υπάρχουν προνομιούχα στρώματα στην Ελλάδα που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης - και ας μην κλαυθμυρίζουν σήμερα υποκριτικά για λογαριασμό των ασθενέστερων τάξεων προκειμένου να διατηρήσουν τα λιπαρά προνόμιά τους που κυρίως προέρχονται από τη μαύρη οικονομία.

 

Γιατί  οι  πολιτικοί αποφεύγουν να πουν την  αλήθεια στους  πολίτες;

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν λένε την αλήθεια, αλλά ότι πολλές φορές αναγκάζονται να την πουν όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και είναι πλέον αργά και γι’ αυτούς και για τη χώρα.

 

Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα;

Ναι, πρέπει να γίνουν άμεσα, δεν πιστεύω όμως στις εκλογές για τις εκλογές. Να γίνουν μεν, αλλά για να ληφθούν αποφάσεις.

 

Τι πρέπει να  διορθώσει το ΠΑΣΟΚ  στην  προεκλογική του  στρατηγική  και τον  προγραμματικό  του λόγο;

Αναφέρθηκα και προηγουμένως. Να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση της χώρας με δυνατές αλήθειες και να διατυπωθεί ένα συγκεκριμένο, σαφές και ολιστικό πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα περιλαμβάνει την οικονομία, την παραγωγική της ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό των δομών της και την αναθέσμιση των λειτουργιών της.

 

Πώς  αισθάνεστε  εκτός οργάνων  του ΠΑΣΟΚ;    

Είτε μέσα είτε έξω από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, εγώ δεν θα πάψω ποτέ να διατυπώνω υπεύθυνα και θαρρετά τις απόψεις μου.

 

Δημοσιεύματα σας  φέρουν  να  συμμετέχετε στις διεργασίες ίδρυσης  νέου  κόμματος, με τους κ. Μάνο, Κοντογιαννόπουλο  κ.α.

Η άποψή μου είναι σταθερή. Τη χώρα από την πολύμορφη κρίση μπορούν να την βγάλουν μόνο οι μεγάλες παρατάξεις και εν προκειμένω η δημοκρατική παράταξη.

 

Οι υφυπουργοί να μην είναι βουλευτές

 

Οι βασικές  σας προτάσεις  για την  αναμόρφωση  του πολιτικού  συστήματος;

Πιστεύω ότι η αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος είναι το αναγκαίο πρόκριμα και πρώτο στην ιεράρχηση για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της χώρας.

Εκτός από τις γνωστές προτάσεις μου για τη διασφάλιση εκλογικής ομοιομορφίας μέσα από την καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών καθώς και την καθιέρωση της αρχής ότι οι βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια σε συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως οι δημοτικές εκλογές, και εφόσον προκύψει θέμα πρόωρων εκλογών, τότε η Βουλή που θα προκύψει να εξαντλεί το υπόλοιπο της τετραετίας, προτείνω και μια τρίτη επιλογή:

Οι δεκάδες υπουργοί, υφυπουργοί, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και βουλευτές, μαζί με τους δεκάδες γενικούς και ειδικούς γραμματείς των υπουργείων, είναι απολύτως ευκρινές ότι παράγουν περισσότερο «πολιτική ύλη» και ρουσφέτι, παρά ότι συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Αυτό ευνοεί τη δημιουργία προσωπικών πολιτικών μηχανισμών μέσα από χρηματοδοτήσεις κοινωνικών φορέων και συλλόγων, προσωπικές πολιτικές εξαρτήσεις μέσα από τους εκατοντάδες διορισμούς προσκείμενων και φίλιων προσώπων σε οργανισμούς, φορείς, νομικά πρόσωπα κλπ., με αποτέλεσμα να οδηγείται σε αδράνεια και σε αιχμαλωσία όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Έτσι το κοινοβουλευτικό μας σύστημα νοθεύεται με την τόσο μεγάλης έκτασης ανάμειξή του στην εκτελεστική λειτουργία του πολιτεύματός μας. Τα νέα επιτελικά υπουργεία, που θα προκύψουν από τις καινούργιες διοικητικές δομές που περιγράφω στο βιβλίο, δεν υπάρχει κανείς λόγος να είναι πολυάριθμα, όπως σήμερα. Σ’ αυτά μπορούν να προΐστανται κοινοβουλευτικοί υπουργοί, κανείς όμως υφυπουργός με ιδιότητα βουλευτή. Στα υπουργεία που υπάρχει ανάγκη θέσεων υφυπουργών, να θεσμοθετηθούν θέσεις πληρεξουσίων υφυπουργών, όχι βουλευτών, οι οποίοι θα επιλέγονται με αξιολογικά κριτήρια και μετά από έγκριση αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και οι οποίοι βεβαίως δεν θα έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

 

Και με τους γραμματείς;

Η διοίκηση των υπουργείων να είναι έργο αποκλειστικά του ενός και μόνο γενικού γραμματέα ανά υπουργείο. Οι σημερινοί υπηρετούντες σύμβουλοι και συνεργάτες των υπουργείων δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, αφού στα νέα επιτελικά υπουργεία θα υπηρετούν μόνο επιστημονικά εξειδικευμένοι υπάλληλοι και ελάχιστοι διοικητικοί, όπως συμβαίνει σ’ όλες τις προηγμένες χώρες.

Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές για την αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος. Υπάρχουν και άλλες πολλές, που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από πολλούς. Αρκεί κάποια στιγμή να ανοίξει ένας ειλικρινής δημόσιος διάλογος.

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home