Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της  Κυριακής

(4 Νοεμβρίου 2001)

Η Τελευταία ευκαιρία για δωρεάν υγεία

Αν η μεταρρύθμιση δεν προχωρήσει, στο τέλος της 10ετίας όλα τα νοσοκομεία θα πάνε στους ιδιώτες

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των βολεμένων δημιουργεί τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, υποστηρίζει ο υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Σημειώνει ότι αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ μέσα σ’ αυτήν την δεκαετία, τα δημόσια νοσοκομεία θα γίνουν λεία στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι οι δαπάνες για την υγεία σ’ όλο τον κόσμο έχουν εκρηκτική άνοδο και η μόνη απάντηση είναι η υποταγή όλων σε νόμους και αρχές.

Ο υπουργός Υγείας αποδίδει τον θόρυβο για τα απογευματινά ιατρεία σε σκόπιμη σύγχυση και παραπληροφόρηση και επιμένει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί. Τέλος τονίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί, ότι μπορεί στην προσπάθεια μεταρρύθμισης να υπάρχουν λάθη, αλλά η διάθεση της κυβέρνησης είναι να διασωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας…

Ένα, λοιπόν, από τα προβλήματα της καυτής επικαιρότητας είναι τα απογευματινά ιατρεία. Είναι ένα θέμα για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση, υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις αυτή την στιγμή και υπάρχει και μία κριτική...

  Πρώτον, ο θεσμός αυτός έχει επιλέγει και έχει ψηφιστεί από το Μάρτη του 2001. Τώρα απλώς υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για να αρχίσει να υλοποιείται από την πρώτη του νέου έτους. Ο θεσμός αυτός ισχύει σε όλη την Ευρώπη και δεν καινοτομούμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σήμερα στην Ελλάδα – και είναι Πανευρωπαϊκό αρνητικό φαινόμενο – τα νοσοκομεία λειτουργούν ως κλασικές δημόσιες υπηρεσίες Υπουργείου, με πρωϊνό ωράριο. Στην πράξη ούτε 7.30 – 14.30 λειτουργούν. Σε όλο τον κόσμο όμως τα νοσοκομεία έχουν ολοήμερη λειτουργία γιατί η ασθένεια και ο θάνατος δεν επιλέγουν ώρες. Τα νοσοκομεία δε, έχουν εξοπλισμό, ο οποίος δεν μπορεί να δουλεύει το πρωί κάποιες λίγες ώρες, έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια από τον Ελληνικό λαό και πρέπει να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Μέχρι τώρα το θέμα αντιμετωπιζόταν με το να στέλνουν τους ασθενείς από το μεσημέρι μέχρι το επόμενο πρωί, στα διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να γίνεται μία μετακύλιση δισεκατομμυρίων δημοσίων πόρων από τα δημόσια νοσοκομεία προς τα ιδιωτικά κέντρα. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα έχουμε τους περισσότερους αξονικούς τομογράφους στον κόσμο, σε αναλογία πληθυσμού. Όπως επίσης και τις περισσότερες κλινικές ιδιωτικές, οι οποίες δουλεύουν εκμεταλλευόμενες την αδυναμία του δημοσίου συστήματος και αναπτύσσονται. Και γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος τι πληρώνει εκεί.

Εμείς θέλουμε τα νοσοκομεία να μην είναι μαυσωλεία. Θέλουμε να γυρίσει ο μέσος πολίτης ξανά και να μην είναι τα δημόσια νοσοκομεία μόνον για τους άπορους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μετανάστες. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και καλά νοσοκομεία έχουμε, από κτιριολογικής απόψεως και ταυτόχρονα έχουμε και καλούς γιατρούς και πολύ καλά μηχανήματα.

Τα απογευματινά ιατρεία δεν είναι ένας μετεωρίτης που έρχεται ξεκομμένα από τον ουρανό. Είναι και αυτό ένα νέο μέτρο στην αλυσίδα των μέτρων της μεταρρύθμισης για ριζική ανατροπή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Υπάρχει όμως μια σύγχυση....

Δημιουργήθηκε με τον πλέον ανεύθυνο τρόπο και κατατρόμαξε τον κόσμο. Δημιούργησε πανικό και ανέδειξε αυτό το μέγα πολιτικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η αντίσταση των βολεμένων ανθρώπων που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα, διότι με αυτό τον τρόπο έχουν βολευτεί και πλουτίζουν παρανόμως σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Έχουν την δυνατότητα και απεδείχθη ως ένα σημείο, να ενσπείρουν την σύγχυση και ο κόσμος να κατατρομάξει. Ότι δήθεν πηγαίνοντας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, θα πληρώνει 40.000 δραχμές αλλιώς δεν το πλησιάζει. Είναι ψέμα, είναι ανακρίβεια και έχει τα στοιχεία μιας απίστευτης χυδαιότητας.

Αξιοπρέπεια

Και εξηγούμαι. Πρώτον, κάθε άνθρωπος που αναπνέει στον Ελλαδικό χώρο, όταν πηγαίνει στα νοσοκομεία ως επείγον περιστατικό οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου, δεν πληρώνει ούτε μία δραχμή.

Δεν αλλάζει το σύστημα. Αν θα αλλάξει το σύστημα, θα αλλάξει στον τρόπο οργάνωσης για να αντιμετωπίζεται και γρήγορα και με αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό προχωράμε την μεταρρύθμιση και σε σχέση με το τμήμα των επειγόντων περιστατικών και με τους νέους μάνατζερ στα νοσοκομεία και με την ριζική αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας των νοσοκομείων, και με το νέο σύστημα το Πε.Σ.Υ. που υπάρχει σαν οργάνωση του συστήματος υγείας σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη πλην Ελλάδος. Είναι και άλλα πράγματα που έχουμε προγραμματίσει. Συνεπώς, θα πρέπει ο Ελληνικός λαός να ξέρει, ότι αν του έρθει η κακοτυχία και η ανημπόρια θα πάει στο δημόσιο νοσοκομείο όπως πήγαινε, και καλύτερα, χωρίς να πληρώσει.

Δεύτερον, σε όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν το πρωί τακτικά εξωτερικά ιατρεία που δεν έχουν σχέση με τα επείγοντα. Εκεί πηγαίνουν οι χρονίως πάσχοντες και κυρίως εκείνοι οι οποίοι έκαναν θεραπεία στο νοσοκομείο και θέλουν να δουν πως να διαχειριστούν την ασθένεια τους.

Αυτό θα συνεχίσει, θα πηγαίνουν και δεν θα πληρώνουν ούτε μία δραχμή. Απλώς με τον θεσμό αυτό θα αναβαθμιστεί διότι τώρα πια δεν θα τους εξετάζουν οι χαμηλόβαθμοι γιατροί ή οι ειδικευόμενοι όπως γινόταν, αλλά όπως γίνεται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για να έχεις δικαίωμα να κάνεις απογευματινό ιατρείο, πρέπει πρώτα να κάνεις υποχρεωτικά πρωινό εξωτερικό ιατρείο.

Οι αμοιβές μοιάζουν υπέρογκες....

Είναι απίστευτο το ψέμα και η σύγχυση. Κατ’ αρχάς υπάρχει κλιμάκωση. Κλιμάκωση σύμφωνα με τους πρώτης βαθμίδος καθηγητές, οι οποίοι είναι ελάχιστοι στη χώρα, είναι οι αναπληρωτές καθηγητές, είναι οι επίκουροι, είναι οι λέκτορες. Ταυτόχρονα υπάρχει άλλη κλιμάκωση αμοιβής για τους Διευθυντές του Ε.Σ.Υ., για τους Επιμελητές Α’.

Αλήθειες και μύθοι

Οι 40.000 αμοιβή που λένε, και που το έχουν γενικεύσει με ένα απαράδεκτο πολιτικά και ηθικά τρόπο, αφορά μόνο 21 χειρούργους καθηγητές και μόνο, σε όλη την Ελλάδα. Για να τους προσεγγίσει κάποιος σε ιδιωτικό ιατρείο δεν θα πλήρωνε 40.000 δραχμές, θα έπρεπε να προσθέσει μερικά μηδενικά. Για να διαπιστώσει κανείς την ανακρίβεια, την καταδημαγώγηση και τον λαϊκισμό. Και επιμένω, στις μικρές και μεσαίες επεμβάσεις που θα γίνονται σε απογευματινά ιατρεία, δεν θα πληρώνουν οι ασθενείς δραχμή. Οι σοβαρές επεμβάσεις διατηρούνται κανονικά και δεν εντάσσονται στο σύστημα του απογευματινού χειρουργείου.

Με αυτό τον τρόπο τι επιτυγχάνουμε; Στον μεν πολίτη που έχει την δυνατότητα όπως είχε πριν, να πληρώσει κάποια χρήματα, να μπορεί να διαλέξει μέσα στο νοσοκομείο τον γιατρό της επιλογής του, όπως γίνεται έξω, και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί ένα σύστημα εξυγίανσης μέσα στο νοσοκομείο και έτσι να βάλουμε κανόνες, αρχές και λειτουργίες.

Υπάρχει όμως το ζήτημα των υποδομών....

Το μέτρο θα προχωρήσει και το θέμα των πρακτικών προβλημάτων τα οποία τίθενται, είναι ένα πρόσχημα εκείνων οι οποίοι θέλουν εκμεταλλευόμενοι κάποια υπαρκτά προβλήματα ορισμένων νοσοκομείων, να αναιρεθεί όλο το μέτρο το οποίο είναι σε πολύ σωστή κατεύθυνση.

Καμπανάκι  κινδύνου

Τα δημόσια νοσοκομεία κύριε Σιάνη, δεν είναι μόνο για τους άπορους και για τους μετανάστες όπως θέλουν κάποιοι να τα καθηλώσουν για να μπορούν εύκολα να εξαγοραστούν από ιδιώτες επιχειρηματίες. Γιατί αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση, αυτό θα γίνει στο τέλος της δεκαετίας. Είμαι απόλυτος σ’ αυτή μου την πεποίθηση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τα 130 νοσοκομεία της χώρας στα 120, δεν υπάρχουν προβλήματα. Όπως κάνουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία το πρωί, όσοι θέλουν μπορούν να τα κάνουν εκεί ή στα γραφεία των Διευθυντών που σήμερα έχουν.

Ορισμένα νοσοκομεία που μπορεί να υπάρχει πρόβλημα είναι στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που είναι προπολεμικά νοσοκομεία και εκεί ίσως να υπάρχουν δυσκολίες. Και εκεί όμως οι λύσεις είναι δεδομένες. Σήμερα έχουμε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ευρώπη το οποίο τελειώνει, είναι του Χαϊδαρίου. Εκεί έχουμε πει ότι θα πάνε όλες οι Πανεπιστημιακές κλινικές που είναι διάσπαρτες σήμερα στα πεπαλαιωμένα νοσοκομεία. Εκεί δεν θα υπάρχει κανένα πρακτικό πρόβλημα. Και όμως επί δύο χρόνια δεν έχουν δηλώσει ποιοι Πανεπιστημιακοί γιατροί θέλουν να πάνε σ΄ ένα σύγχρονο νοσοκομείο. Προτιμούν να μείνουν σε αυτά τα παλαιολιθικά νοσοκομεία γιατί θέλουν να μείνουν στο ιστορικό ιατρικό κέντρο ένθεν και ένθεν της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Πιστεύετε ότι παραμονεύουν κάποιοι για την ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ.;

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που να αντέχει στον ανταγωνισμό και να επιβιώνει.

Σπατάλη

Όχι ένα σύστημα σπάταλο, ανεξέλεγκτο, αδιοίκητο, ένα σύστημα το οποίο να εξυπηρετεί πρώτα τους επαγγελματίες της υγείας και παρεμπιπτόντως τους ασθενείς.

Ένα σύστημα που να λειτουργεί με κανόνες και αρχές. Οι δαπάνες της υγείας σε όλο τον κόσμο είναι εκρηκτικές και κανένα κράτος δεν μπορεί να τις αντέξει. Εδώ βασανίζει άλλες χώρες, πλούσιες και παίρνουν συνεχώς μέτρα για να μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των αναγκών υγείας.

Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, που προχωρούνε σε ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνικός λαός, και ιδιαίτερα ο φτωχός, το δημόσιο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό πρέπει να λειτουργήσει με αρχές. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στα νέα μέτρα.

Θέλουμε σύστημα διοίκησης σύγχρονο, λειτουργικό, όπου οι πάντες θα λειτουργούν με κανόνες. Οι αντιστάσεις είναι πολλές, τα συμφέροντα είναι σκληρά, τα εμπόδια που έχουμε καθημερινά μας κάνουν κολαστήριο την ζωή μας εδώ στο Υπουργείο, αλλά νομίζω όμως ότι υπάρχει μια εσωτερική δυναμική μέσα από τον ίδιο τον κόσμο που στηρίζει αυτή τη μεταρρύθμιση.

Μπορεί κάποια πράγματα να μην τα κάναμε σωστά ή να μην τα έχουμε συλλάβει σωστά. Αλλά σημασία έχει ότι ο στόχος μας είναι ένα πραγματικό δημόσιο νοσοκομείο. Και αυτά τα προβλήματα, όμως, θα τα βλέπουμε και θα τα διορθώνουμε. Γιατί κανείς δεν είναι αλάθητος.

Το απογευματινό ιατρείο είναι μια υποχρέωση γιατρών και ασθενών;

Το απογευματινό ιατρείο δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε για τον κόσμο ούτε και για τον γιατρό. Όποιος θέλει το κάνει. Με το Νόμο και αυτό συμβαίνει σ’ όλη την Ευρώπη, οι Πανεπιστημιακοί γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, θα έχουν δυνατότητα να ασκήσουν ιατρική το απόγευμα. Δεν θα πληρώνονται οι γιατροί αλλά θα πληρώνουν το νοσοκομείο όπως γίνεται στην Ευρώπη και θα έχουν δικαίωμα να εξετάσουν ασθενείς που τους επιλέγουν, όπως γίνεται τώρα στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Όσες εξετάσεις κάνουν το απόγευμα, που θα τους παραπέμπουν οι γιατροί των απογευματινών ιατρείων, είτε είναι χειρουργικές επεμβάσεις, είτε είναι ακτινολογικές, είτε είναι αξονικές, είτε είναι μαγνητικές, είτε μικροβιολογικές δεν θα πληρώνει ουδεμία δραχμή. Θα πληρώνει την επίσκεψη μόνο του γιατρού τον οποίο θα τον έχει επιλέξει, όπως τον επιλέγει τώρα και τον πληρώνει στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία τα οποία μπορούν να του επιστρέψουν τα χρήματα, υπάρχουν όμως και ταμεία τα οποία δεν τα επιστρέφουν καθόλου, για τον ίδιο λόγο που έως τώρα τους επισκεπτόταν στα ιδιωτικά ιατρεία. Ταυτόχρονα οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. που δεν είχαν δικαίωμα να έχουν ιατρείο νόμιμο έξω, τώρα θα έχουν, αλλά μέσα στο νοσοκομείο. Πολλοί είχαν παράνομα ιατρεία ή έκαναν παράνομο ιατρείο πρωϊ -απόγευμα, μέσα στο νοσοκομείο.

Με αυτό τον εξυγιαντικό τρόπο εμείς θέλουμε οι γιατροί να βελτιώνουν τα εισοδήματα τους και να βγάζουν νόμιμα χρήματα και να μην είναι τα νοσοκομεία κολαστήρια διαφθοράς. Γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τον γιατρό, την αξιοπρέπεια του αλλά και τον ασθενή.

Σε καλό δρόμο η ασπίδα κατά του άνθρακα

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα του άνθρακα. Εδώ είχατε μια επιτυχία, όλοι αναγνώρισαν ότι υπήρχαν αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού πολύ γρήγορα. Φοβάστε το θέμα;

Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ για την αναγνώριση, η οποία μάλιστα αναγνωρίστηκε και διεθνώς γι’ αυτό και ο εκπρόσωπός μας σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Καθηγητής Σαρόγλου ήταν από εκείνους οι οποίοι ανέλαβαν να συγκροτήσουν για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μια υπηρεσία ανάλογη, στο πρότυπο του Αμερικάνικου «CDC».

Όμως το πρόβλημα της βιοτρομοκρατίας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Πρέπει να το δει κανείς ξεκομμένο από τη συγκυρία αυτή. Εμείς είχαμε προβλέψει την αντιμετώπιση αυτού του θέματος από το Μάρτιο όταν ψηφίσαμε το νόμο για τη μεταρρύθμιση, που συγκροτήσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας, πολλούς μήνες πριν εκδηλωθεί η επίθεση στο Μανχάταν το Εθνικό Συμβούλιο για την προστασία της χώρας από τους βιολογικούς και χημικούς κινδύνους, στο οποίο συμμετέχει ό,τι καλύτερο έχει η χώρα από Ακαδημαϊκούς, Καθηγητές, εξειδικευμένους οι οποίοι κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά, που θα δώσει στέρεα επιστημονική βάση για την προσαρμογή των διαφόρων επιχειρησιακών σχεδίων, τα οποία υπάρχουν και δεν προβλέπουν διαδικασίες τέτοιες, όπως είναι ο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και άλλα.

Νομίζω, ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες φανήκανε εντελώς ανέτοιμες και υπάρχει και μία πολύ στενή διεθνής συνεργασία για ανταλλαγή εμπειριών στο επίπεδο της οργάνωσης. Είναι μία νέα εποχή που δεν ξέρει κανείς τι επιφυλάσσει.

Για τις λίστες αναμονής

«Ανάσα» στο πρόβλημα θα δώσουν τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε εξήντα τρία νοσοκομεία της χώρας

Οι λίστες αναμονής για διάφορες εξετάσεις είναι ένα στίγμα στον πολιτισμό μας....

Υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής. Υπάρχουν νοσοκομεία στην Ελλάδα όπου δεν έχουμε λίστες, ή υπάρχει αναμονή ελάχιστου χρόνου. Υπάρχουν λίστες σε νοσοκομεία ειδικευμένα, όπως είναι τα ογκολογικά νοσοκομεία ή σε νοσοκομεία που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον σύγχρονο εξοπλισμό τους.

Όμως θέλω να σας πω ότι σε πολλά περιστατικά, η Ελλάδα έχει λιγότερο χρόνο αναμονής στις λίστες από ό,τι έχει η Αγγλία, η Σουηδία και οι άλλες χώρες. Όχι ότι δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά δυστυχώς υπεισέρχονται και υποκειμενικοί παράγοντες, με επιλεκτικούς προσδιορισμούς χρόνου, που δεν τηρούνται οι λίστες αυτές, παραβιάζονται δε πολλές φορές με το δήθεν επείγον ή με πλασματικές εισαγωγές.

Για τις τελευταίες, νομίζω ότι θα μας λύσει, σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό, το θέμα, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών τα οποία σας ανέφερα που τώρα οργανώνονται σε 63 περίπου μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης ένα από τα καίρια καθήκοντά των Διοικητών, είναι ο έλεγχος της αυστηρής τήρησης.

Όμως Ελλάδα είναι και ξέρετε ότι πολλές φορές βρίσκονται τρόποι αυτά τα πράγματα να παραβιάζονται. Όμως έχουμε στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση την προσπάθεια αυτή να επιληφθούμε και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.

Σκληρό σύστημα

Ένα άλλο σημείο κριτικής είναι οι αμοιβές των Περιφερειαρχών και των manager...

Κανένας ικανός δεν εισέρχεται σε ένα σύστημα με ψίχουλα. Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι. Θέλετε να σας πω κάτι, είναι πολύ χαμηλές οι αμοιβές και πραγματικά δεν ξέρω εάν ικανοί άνθρωποι θα μπορέσουν να αντέξουν μέσα σ΄ένα σκληρό σύστημα.

Για τους Πανεπιστημιακούς

Κανείς δεν έχει το σημάδι του Κάιν. Όλοι θα υποτάσσονται σε κανόνες και αρχές.

Οι γιατροί αντιστέκονται στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια;

Να ξεκαθαρίσω και ένα μύθο. Οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας, αυτοί που είναι του Ε.Σ.Υ, με τα επίσημα όργανα τους, έστω και με μερικές επιφυλάξεις για κάποια επουσιώδη ζητήματα, συμφωνούν. Εκείνοι οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά είναι οι Πανεπιστημιακοί γιατροί οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν το προνόμιο να έχουν έξω ιατρεία ιδιωτικά, όντας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Πολλοί ισχυρίζονται, ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος ανοίγοντας μέτωπο με τους Πανεπιστημιακούς, παίζει το πολιτικό μέλλον κορώνα – γράμματα.

Ίσως δεν έχουν καταλάβει ότι το πολιτικό μέλλον σήμερα στην εποχή μας, του κάθε πολιτικού, έχει να κάνει με την επιβεβαίωση στην μέση λαϊκή συνείδηση ότι μετακινήθηκαν κάποια πράγματα.

Είμαστε σε μία εποχή όπου τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και η χώρα πρέπει να έχει μεγάλες αντοχές για να αντέξει. Το σύνθημα «μεταρρύθμιση παντού», πρέπει να επικυριαρχήσει στην χώρα μας. Αυτοί οι οποίοι αντιστέκονται είναι μόνον οι βολεμένοι – όπως σας είπα – το είχε πει ο Σαρτρ «μακάριοι οι βολεμένοι», διότι δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα.

Οι όροι για ομαλή συνεργασία

Είστε έτοιμος να τείνετε χείρα φιλίας προς τους Πανεπιστημιακούς;

Εγώ δεν έχω κανένα ψυχροπολεμικό κλίμα μαζί τους. Τους τιμώ βαθύτατα, είμαι ίσως από τους λίγους Υπουργούς Υγείας ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει σύστημα υγείας χωρίς τους Πανεπιστημιακούς. Για πρώτη φορά τους έβαλα στην διοίκηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την οποία ήταν αποκομμένοι. Πιστεύω βαθύτατα ότι η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων, θα συμβάλλει τα μέγιστα εις την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όμως με κανόνες και αρχές. Δεν έχω προσωπικά τίποτα μαζί τους, θα ήταν και ανόητο. Τους τιμώ βαθύτατα, οι περισσότεροι είναι και προσωπικοί μου φίλοι, αλλά επιμένω στο θέμα ότι κανένας δεν μπορεί να διατηρεί ιδιαίτερο προνόμιο, κανένας δεν κουβαλάει το σημάδι του Κάιν, θα υποτάσσονται όλοι σε κανόνες και αρχές. Σ’ αυτές που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Δεν ζήτησα τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο εδώ υπάρχει μια εκκρεμότητα με το Συμβούλιο της Επικρατείας....

Αποτελεί παγκόσμια Ελληνική πρωτοτυπία, ενός προνομίου απίστευτου. Κάποιος να διευθύνει ένα μεγάλο νοσοκομείο, μια μεγάλη κλινική σε ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και ταυτόχρονα να διευθύνει την αντίστοιχη κλινική σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Αυτό είναι πρωτάκουστο και πραγματικά όταν το λέω στο εξωτερικό, με κοιτούν απορώντας αν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Υπάρχουν προγενέστερες αποφάσεις, που δεν τους αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα. Εμείς περιμένουμε και αυτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είμαι βέβαιος ότι θα μας δικαιώσει, γιατί η νομική διάταξη πάνω στην οποία εδράζεται το σύστημα πιστεύουμε ότι είναι απολύτως δεδομένη. Αλλά βεβαίως όλα αυτά θα κριθούν.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home