Εφημερίδα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ»

(Σάββατο 28/2/2004)

Ερώτ.: Το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριό του μπαίνει σε μια νέα ελπιδοφόρα τροχιά. Με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας;

Το ερώτημα σας είναι πολύ γενικό και δεν είναι δυνατό να απαντηθεί στα πλαίσια μιας συνέντευξης. Να πω μόνο ότι έχουμε τη γνώση και τη πείρα μιας εικοσαετούς και επιτυχούς θα έλεγα διακυβέρνησης της χώρας, μάθαμε να βάζουμε στόχους και να τους υλοποιούμε, ξέρουμε να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της, παρακολουθούμε τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, και πάνω από όλα έχουμε ένα νέο αρχηγό που βλέπει μπροστά και ανοίγει καινούργιους ορίζοντες. Νομίζω όλα αυτά μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.

Ερώτ.: Ωστόσο εξακολουθεί να είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις. Είναι εφικτό να αλλάξει η κατάσταση ή αντίθετα έχει παγιωθεί μια διαφορά, μη αναστρέψιμη όπως υποστηρίζει η Ν.Δ. και άρα το ΠΑΣΟΚ πάει για μια μικρή ήττα, που θα του επιτρέψει να ανακάμψει γρήγορα.

Το ΠΑΣΟΚ πάει για τη νίκη στις 7 Μαρτίου και θα κερδίσει τις εκλογές γιατί έμαθε να δίνει τέτοιες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και πάντα να τις κερδίζει. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί σήμερα να δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά εμείς έχουμε το χρόνο και την πίστη για να πείσουμε τους πολίτες για τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας, ανατρέποντας αυτή τη μικρή διαφορά που μας χωρίζει από τη νίκη.

 

Ερώτ.: Η Νέα Δημοκρατία διακηρύττει πολιτική αλλαγή, σύνθημα που βρίσκει γενικά πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία. Μήπως μετά 11 συνεχή χρόνια στην Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ έχει το μειονέκτημα να εμφανίζεται ως καθεστώς και άρα ευάλωτο στην προσμονή των πολιτών για κάτι νέο.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ αναπόφευκτα να υφίσταται τη φθορά της εξουσίας και της συνεχούς διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία χρόνια, να δεχθώ ακόμη ότι κάποιοι από εμάς εμφάνισαν και καθεστωτική νοοτροπία και συμπεριφορά, η διαφορά όμως που εμείς έχουμε από τα άλλα κόμματα είναι ότι μπορούμε ως κόμμα εκσυγχρονιζόμαστε και να αυτοανανεωνόμαστε. Γι΄ αυτό και πατώντας στέρεα πάνω στο έργο της τελευταίας δεκαετίας, διεκδικούμε στα ίσια τη νίκη της 7ης Μαρτίου, με ένα καινούργιο αρχηγό με όραμα και στόχους.

Ερώτ.: Όλες οι μετρήσεις εδώ και καιρό, φανερώνουν μια δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τη μέχρι τώρα πορεία και την απαίτηση να αλλάξουν σχεδόν όλα, προφανώς πρώτα στο επίπεδο της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Μήπως τελικά η τετραετία αυτή ήταν μια αποτυχία για το ΠΑΣΟΚ;

Δεν συμφωνώ μαζί σας. Η τελευταία τετραετία ήταν πιστεύω γεμάτη με επιτεύγματα σε πολλούς τομείς. Μπορεί να μην πετύχαμε πλήρως όλους τους στόχους μας, όπως για παράδειγμα τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και οικονομική ανάπτυξη πετύχαμε με χαμηλό πληθωρισμό, και τα μεγάλα έργα ολοκληρώθηκαν, και οι σχέσεις μας με την Τουρκία βελτιώθηκαν και ο μεγάλος εθνικός στόχο της εισδοχής της Κύπρου στην Ε.Ε. επιτεύχθηκε και πολλά άλλα.

 

Ερώτ.: Σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης ήταν ότι δεν προσχώρησαν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία κυρίως, ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι ευκαιρίες της μετά ΟΝΕ εποχής. Με δεδομένο ότι ήδη ακούμε προτάσεις για φορολογικά και άλλα θέματα, πως μπορεί να αλλάξει πορεία λοιπόν η οικονομία;

Προτεραιότητες της κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει να είναι η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, η επιδότηση της καινοτομίας και της νεωτερικότητας, η σύνδεση της παιδείας με την αγορά εργασίας και απασχόλησης. Η κοινωνία της γνώσης είναι το μεγάλο ζητούμενο, έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις, οι οποίες θα ενταχθούν σε μια πορεία ευημερίας και ανάπτυξης.

Ερώτ.: Είστε θιασώτης των πολιτικών – σοκ σε όλα τα πεδία. Και ακούω πολλούς να μιλούν για μεγάλες τομές, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Χρειάζεται αλήθεια η ελληνική κοινωνία ένα μεγάλο σοκ για να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στη νέα εποχή;

Μάλλον αυτό το σοκ το χρειαζόμαστε όλοι εμείς οι πολιτικοί, τα κόμματα, οι δημόσιοι λειτουργοί, οι επιχειρηματίες κ.α. και όχι η κοινωνία γενικά και οι απλοί πολίτες. Για να σοβαρευτούμε και αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, να δούμε τις νέες ευκαιρίες, να αντιμετωπίσουμε τις καινούργιες προκλήσεις. Μόνο τότε η Ελλάδα θα πάει μπροστά, κερδίζοντας πόντους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες ζωής για τους πολίτες της.

 

Ερώτ.: Ο Γιώργος Παπανδρέου περιγράφεται από τους πολίτες ως ένας πολιτικός με οραματικό λόγο. Μπορεί να εμπνεύσει ένας τέτοιος πολιτικός λόγος, όταν σήμερα τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι απτά και συγκεκριμένα.

Μπορεί πράγματι τα προβλήματα να μην λύνονται μόνο με λόγια και οράματα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο ηγέτης που έχει όραμα, έχει και στόχους και το σημαντικότερο μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας κινητοποιήσει. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αυτό το χάρισμα μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες, να τους ανοίξει καινούργιους ορίζοντες, να τους οδηγήσει στο μέλλον, σε αντίθεση με τη συντηρητική παράταξη που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν και την οπισθοδρόμηση.

Ερώτ.: Πως θα περιγράφατε το προγραμματικό πλαίσιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου;

Επειδή ήμουν ο συντονιστής της ομάδας για τη εκπόνηση του προγράμματός μας, μπορώ μετά λόγου γνώσεως να σας πω ότι είναι ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, έχει στόχους και θέτει προτεραιότητες.

Ερώτ.: Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι κρίσιμες εκλογές θα είναι αυτές που θα προκληθούν σε ένα χρόνο με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμφωνείται;

Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς γι’ αυτό και θεωρώ υποχρέωση όλων μας στο συγκεκριμένο θέμα να βρούμε τη λύση και να αποφύγουμε μια ακόμη άσκοπη εκλογική αναμέτρηση.

Ερώτ.: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων σε ένα πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Σας έχω ήδη απαντήσει.

Ερώτ.: Ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει διαρκώς ότι θα κτυπήσει το κομματικό κατεστημένο. Υπάρχει κομματικό κατεστημένο και επετηρίδα στελεχών, που θέτουν εμπόδια στην πορεία του ΠΑΣΟΚ;

Έχω ήδη πει ότι κάποιοι από εμάς έχουν εμφανίσει σημάδια κόπωσης και καθεστωτικής συμπεριφοράς. Ο ρόλος του ηγέτη πρέπει να είναι σαφής και αποφασιστικός και τα πρώτα δείγματα γραφής του Γιώργου Παπανδρέου είναι ξεκάθαρα σ΄ αυτό το θέμα.

Ερώτ.: Μήπως ήρθε η ώρα, μετά τις εκλογές, είτε σε περίπτωση νίκης, είτε ήττας, να αποσυρθούν τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη του κινήματος;

Το κριτήριο της απόσυρσης δεν μπορεί να είναι ηλικιακό. Αυτοί που πρέπει να αποσυρθούν είναι εκείνοι που νιώθουν κουρασμένοι, που έχουν ιδέες και απόψεις ξεπερασμένες, αυτοί που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές και τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Ερώτ.: Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται ότι πρέπει να τεθούν στον εσωκομματικό διάλογο τέτοια θέματα το επόμενο διάστημα;

Ακούστε, εμένα περισσότερο με ενδιαφέρει η ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής και λιγότερο τα ονόματα και τα σύμβολα. Στο βαθμό που και αυτά έχουν τη συμβολική αξία και επειδή είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό αν χρειαστεί θα τα συζητήσουμε και αυτά. Αλλά σας επαναλαμβάνω αυτό που προέχει είναι η ουσία και όχι το περιτύλιγμα.

Ερώτ.: Με αφορμή την υπόθεση Πάχτα η πολιτική ζωή ξανακτυπήθηκε από τον «ιό» της σκανδαλολογίας. Οφείλεται μόνο στην τακτική της Ν.Δ. ή ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, που δίνει αφορμές;

Νομίζω ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό και εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Μπορεί να μας έχει βλάψει ως κόμμα, αλλά τουλάχιστον φάνηκε η αποφασιστικότητα και η βούληση του Γιώργου Παπανδρέου να μην ανεχθεί στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα. Ανάλογη συμπεριφορά δεν είδαμε από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία εμφανίζεται προεκλογικά ως αρχάγγελος και τιμωρός της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Ερώτ.: Βλέπετε να υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής της πολιτικής ζωής σε ένα σκηνικό ανάλογο με εκείνο του ’89;

Όχι δεν το νομίζω. Μπορεί να υπάρχουν οι υπερβολές της προεκλογικής περιόδου, αλλά το 89 δεν είναι 2004, και αυτοί που δημιούργησαν εκείνο το νοσηρό περιβάλλον και έστησαν το βρώμικο σκηνικό, σήμερα ευτυχώς αναγνώρισαν το λάθος τους.

Ερώτ.: Πάντως η τροπολογία για το Πόρτο Καρράς επανέφερε τη συζήτηση και σε θέματα ήθους πολιτικών, που διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια κρίσιμα ζητήματα. Μάλιστα η απόφαση για αποπομπή των δέκα βουλευτών, επικροτήθηκε. Πώς όμως ο κ. Παπανδρέου θα εμπεδώσει την αναγκαία αυτή υπέρβαση;

Τέτοιου θέματα ήθους, όπως τα λέτε, απασχολούσαν και απασχολούν όλες τις κοινωνίες και όλες τις χώρες, ανεπτυγμένες και μη. Και η δική μας χώρα δεν αποτελεί εξαίρεση, γιατί δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων. Τώρα, αυτός που υποστηρίζει ότι θα εξαλείψει παντελώς τέτοιου είδους φαινόμενα νομίζω ότι κοροϊδεύει τον Ελληνικό λαό. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε τα φαινόμενα αυτά με την αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνων, με την επιβολή αυστηρότερων ποινών. Δεν φτάνει όμως αυτό. Για να αλλάξουμε την κοινωνία πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

 

Ερώτ.: Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα σκέπτομαι μήπως «αμαρτίες κυβερνήσεων Σημίτη παιδεύουσι τη νέα ηγεσία». Εσείς που είστε από την Ήπειρο και ξέρετε πως σκέπτεται ο απλός άνθρωπος, τι θα λέγατε;

Το έργο των Κυβερνήσεων Σημίτη είναι πολύ σημαντικό και για τη χώρα και για τους πολίτες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Αν σήμερα μας σέβονται και μας υπολογίζουν στην Ευρώπη και στο κόσμο, εάν σήμερα η Τουρκία έρχεται και μας ζητά να βρούμε λύσεις στα «προβλήματα» που μας χωρίζουν, εάν έχουμε αποφύγει μια για πάντα τον εφιάλτη της υποτίμησης της δραχμής που απαξίωνε τις λίγες οικονομίες του πολίτη, όλα αυτά και πολλά άλλα τα χρωστάμε στο ΠΑΣΟΚ και στις κυβερνήσεις του Σημίτη. Γι΄ αυτό καλό είναι να μην ξεχνάμε, να μην μηδενίζουμε και να αποδίδουμε τα εύσημα εκεί που πρέπει. Από την άλλη, βεβαίως και υπάρχει η φυσιολογική φθορά της εξουσίας, αλλά ο πολίτης όταν πριν ψηφίσει βάλει στη ζυγαριά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με μια κυβέρνηση με περιτύλιγμα Νέας Δημοκρατίας και άγνωστο περιεχόμενο, είμαι βέβαιος ότι τελικά θα διαλέξει τη σιγουριά και την ασφάλεια του πρώτου.

Ερώτ.: Η υπόθεση Πάχτα έφερε στο προσκήνιο και τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Πως μπορεί επιτέλους να αναβαθμιστεί ο ρόλος των βουλευτών και η νομοθετική διαδικασία;

Νομίζω ότι το Κοινοβούλιο λειτουργεί αρκετά καλά και πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές που τελικά απαξιώνουν τον κορυφαίο αυτό θεσμό αλλά και την ίδια την πολιτική. Βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας του και σε αυτό ιδιαίτερα το θέμα πρέπει όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές υπεύθυνα να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις.

Ερώτ.: Είχατε αποφασίσει να μην είστε υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αλλάξετε γνώμη;

Άλλαξα πράγματι γνώμη γιατί άλλαξαν τα δεδομένα, οι συντεταγμένες και το όλο πολιτικό σκηνικό με την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου. Ζούμε σε μια ενδιαφέρουσα και μαζί κρίσιμη εποχή και περίοδο για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα. Διαμορφώνονται καινούργιοι συσχετισμοί, ανοίγονται νέες προοπτικές, και η χώρα μας πρέπει να ανταποκριθεί θετικά εάν δεν θέλει να μείνει στο περιθώριο. Είναι μια από τις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους για τη χώρα μας και δεν ήθελα να μείνω απέξω. Προτίμησα να είμαι παρών, γιατί θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω, έχω ιδέες και αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει.

Ερώτ.: Τώρα είστε υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών. Από την εμπειρία σας μέχρι τώρα, μήπως συμφωνείτε με την άποψη για την ανάγκη κατάτμησης αυτής της τεράστιας περιφέρειας;

Νομίζω ότι το θέμα πρέπει άμεσα να μας απασχολήσει και μάλιστα πολύ σοβαρά.

Ερωτ. Η λεγόμενη αμφίπλευρη διεύρυνση, ιδίως εκείνη προς τα δεξιά, φαίνεται ότι προβληματίζει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και ίσως κοστίσει και εκλογικά. Θεωρείται ότι καλώς επιχειρήθηκε και ποιο είναι το πλαίσιο τελικά αυτής της συνεργασίας, με τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο ;

Η αμφίπλευρη αυτή διεύρυνση, δεν προβληματίζει αρνητικά, αφού πλέον αφορά αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες, με διευρυμένες ιδέες και πολιτικές αντιλήψεις, ανεξάρτητα από το αν κάποιος τις δέχεται απολύτως ή όχι.

Είναι φορείς πολιτικών δυνάμεων, που έχουν στραμμένες τις κεραίες τους προς τη σύγχρονη κοινωνική αντίληψη, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να τις αφήσουμε εκτός κοινοβουλευτικών διεργασιών.

Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να κοιτάμε και μπροστά. Να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοικτά, να αφουγκραζόμαστε τη κοινωνία, να βλέπουμε τις ραγδαίες εξελίξεις και όλα αυτά να αποτυπώνονται στο πρόγραμμα και να εντάσσονται στην πολιτική μας δράση.

Οι συνεργασίες αυτές, δεν πρόκειται να προκαλέσουν τριγμούς στη φυσιογνωμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά, θα λειτουργήσουν θετικά στο διευρυμένο κοινωνικό πλαίσιό του, το οποίο είναι πιστό στις βασικές πολιτικές και ιδεολογικές αξίες της δημοκρατίας, που δεν κοιτά στα πρόσκαιρα οφέλη, αλλά, στο μέλλον αυτού του τόπου!

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home