ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΠΤΗ

27 Φεβρουαρίου 2005

 

Σε λίγες μέρες το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί ένα κρίσιμο για το           μέλλον του συνέδριο. Πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα καταφέρει να «ενσωματωθεί στη κοινωνία», ακυρώνοντας τους μηχανισμούς;

Το συνέδριο αυτό γίνεται ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα του      ΠΑΣΟΚ, η οποία από ένα τμήμα του πληθυσμού πήρε την μορφή αποδοκιμασίας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει μια και μοναδική μάχη,   αυτήν του να κατακτήσει πάλι την πολιτική του αξιοπιστία. Αυτός είναι και ο πρώτος στόχος του συνεδρίου. Οι διάφοροι μηχανισμοί που      υπάρχουν σε όλα τα κόμματα δεν είναι αυτοσκοπός. Οι μηχανισμοί   υπάρχουν και λειτουργούν αρνητικά όταν δεν υπάρχουν πολιτικές.

Υπάρχει, ωστόσο, η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να προχωρήσει σε μια ειλικρινή αυτοκριτική και να προσδιορίσει σε βάθος τις αιτίες που του οδήγησαν στη μεγάλη αυτή ήττα.

Γίνονται προσπάθειες αυτοκριτικής αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε. Επιπροσθέτως υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά τα πραγματικά αίτια της εκλογικής ήττας και πώς αυτά κατανέμονται στα διάφορα κοινωνικά στρώματα. Υπάρχουν αιτίες που έχουν υποτιμηθεί και άλλες που έχουν υπερτιμηθεί.

Που εντοπίζετε εσείς το πιο σημαντικό πρόβλημα που έφερε το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την θέση;

Στην διόγκωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που έφερε ένας απίστευτος καταναλωτισμός στη χώρα, κυρίως μέσω στρωμάτων που δεν ελέγχθηκαν.

Πολλοί διαπιστώνουν ένα σοβαρό έλλειμμα αντιπολίτευσης. Συμφωνείτε;

Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσία και καθημερινά δίνει μάχες στην Βουλή.  Επειδή όμως η σχέση εμπιστοσύνης του κόμματος με τους πολίτες δεν έχει αποκατασταθεί, υπάρχει ένα αντιπολιτευτικό κενό στη κοινωνία. Δεν έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως τις σκέψεις μας και έτσι ο κόσμος   είναι δύσκολο να πεισθεί .

Στο διάστημα από τις εκλογές έως σήμερα έχουν καταργηθεί ουσιαστικά όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματός σας. Είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ;

Δεν έχουν καταργηθεί. Υπάρχουν ευέλικτα όργανα που αντιστοιχούν με θετικό τρόπο στην μεταβατική φάση μέχρι το Συνέδριο. Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι σωματεία και προσαρμόζονται ανάλογα με την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναδείξει νέα όργανα και νέες διαδικασίες.

Θα διεκδικήσετε μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο;

Έχει γίνει σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο και του έχω δηλώσει ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Θα    στηρίξω την προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου για ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από το κοινοβούλιο και μέσα από   διάφορα νέα όργανα, όπως η επιτροπή εκλογικών διαδικασιών, που την βρίσκω ιδιαίτερα σημαντική.

Πιστεύετε πως μέχρι τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, το 2006, θα έχει περάσει ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να κριθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Τον Οκτώβριο του 2006, οπότε και θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές, θα έχουν συμπληρωθεί δυόμισι χρόνια κυβέρνησης της Ν.Δ.. Με  δεδομένο το αρνητικό κλίμα που θα υπάρχει για την κυβέρνηση, ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ θα προδιαγράφει και την ενδεχόμενη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αν όμως το αρνητικό κλίμα για την Ν.Δ. δεν μετασχηματιστεί σε εμπιστοσύνη για το ΠΑΣΟΚ, τότε θα πρέπει να αξιολογηθούμε οι πάντες μέσα στην  παράταξη. Είμαι αισιόδοξος όμως πως, στο διάστημα μέχρι τις εκλογές, θα έχουμε καταφέρει να πείσουμε για την πολιτική μας αξιοπιστία και την νέα πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε.                    

Η Ν.Δ. σας κατηγορεί ότι παρέλαβε μια αποσαθρωμένη     οικονομία, με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ποία είναι η γνώμη σας;

Νομίζω ότι κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση στα   θέματα άσκησης οικονομικής πολιτικής δεν ξέρει τι της γίνεται. Με λαϊκισμό, απραξία και αβουλία βυθίζει όλο και περισσότερο την  οικονομία της χώρας. Η αναζήτηση άλλοθι έχει παραπολιτική αξία, εντοπίζοντας αποδιοπομπαίους τράγους και καλύπτοντας τις δικές τους ευθύνες. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας πάντα υπήρχε και ποτέ σε αυτή την χώρα δεν καταβλήθηκαν ουσιαστικές         προσπάθειες για σταθερά δημοσιονομικά πεδία.

Την ευθύνη της διακυβέρνησης την είχατε εσείς τα τελευταία 20 χρόνια…

Η ευθύνη βαραίνει συνολικά το πολιτικό σύστημα που καθοδηγείται από την τρομοκρατία του λαϊκισμού. Ενός λαϊκισμού που εφαρμόζουν όλα τα κόμματα. Μετά από μια πορεία που ξεκίνησε το 1974,    ενταχθήκαμε το 2000 οριστικά στην ΟΝΕ, χωρίς όμως να       δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εσωτερικής αντοχής για την μετά  ΟΝΕ εποχή του σκληρού ανταγωνισμού.

Μα η Ν.Δ. έχει μόλις ένα χρόνο στην εξουσία…

Η Ν.Δ. πληρώνει τον λαϊκισμό με τον οποίο ήρθε στην εξουσία και την ψυχολογία των δήθεν υπερασπιστών των ασθενέστερων τάξεων που θέλει να περάσει. Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση δηλώνει πως θέλει να απαλλάξει τα ασθενέστερα στρώματα από τα βάρη του παρελθόντος, αλλά τελικά το μόνο που κάνει είναι απαλλάσσει τις μεγάλες     επιχειρήσεις. Παρουσιάζεται σήμερα πως δεν ήξερε και δεν γνώριζε και ζητάει συναίνεση. Στο τέλος οι αδύναμες τάξεις θα σηκώσουν και πάλι τα ημαρτημένα. Θυμηθείτε με.

Αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν προχωρήσει στο διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, πιστεύετε πως μια μελλοντική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να το τολμήσει;

Απ.: Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μονοθρησκευτικότητα, μιας και το 98% των ελλήνων δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι. Η πορεία της χώρας, η διαμόρφωση του κράτους και του γένους γενικότερα έχει επηρεαστεί αρκετά από την ορθοδοξία. Παρ όλα αυτά όμως το θέμα καλώς άνοιξε ως δημόσια συζήτηση. Δεν πρέπει όμως να χειριστούμε τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας απλά ως την λύση για την αντιμετώπιση των σκανδάλων που απασχολούν την επικαιρότητα.

Ο χειρισμός του θέματος πρέπει να προσανατολιστεί στη κατεύθυνση ότι η εκκλησία ως θεσμός με δημοσίου δικαίου εξουσίες, όπως είναι    σήμερα, στο μέλλον θα ασκεί την «ίδια ευθύνη» της, απογαλακτισμένη από κάθε επιρροή. Πρέπει να τροποποιηθεί ο καταστατικός χάρτης και να τεθούν ηλικιακά όρια εισόδου και εξόδου στην άσκηση εκκλησιαστικών καθηκόντων τόσο στην ιεραρχία όσο και στον κατώτερο Κλήρο. Δεν γίνεται π.χ. να διοικούνται οι Μητροπόλεις από υπερήλικες ιεράρχες άνω των 75 ετών με σοβαρά  συχνά προβλήματα στοιχειώδους επαφής με το περιβάλλον. Μη ξεχνούμε ότι αυτές είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ασκούν διοίκηση, εκτός των άλλων.

Το ΠΑΣΟΚ είχε την διακυβέρνηση της χώρας για είκοσι ολόκληρα χρόνια, δεν πιστεύετε πως έχει ευθύνες για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη;

Είναι φυσιολογικό για όσα συμβαίνουν σήμερα να αναζητούνται ευθύνες στο παρελθόν. Αυτό, όμως, που με λυπεί περισσότερο είναι πως μέσα στον χώρο της δικαιοσύνης δεν λειτούργησαν οι αυτοματισμοί των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου. Μόνο μετά από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μπήκε μπροστά η διαδικασία   αυτοκάθαρσης, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλά από αυτά που αποκαλύπτονται σήμερα ήταν γνωστά από καιρό στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Πως ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος αισθάνεται πως δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, θα εμπιστευτεί την αυτοκάθαρση στους δικαστικούς;

 Σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός της διαδικασίας εσωτερικού ελέγχου του ίδιου του χώρου. Στην χώρα μας, παρά την έκταση που έχουν πάρει τα τελευταία γεγονότα, υπάρχουν δικαστές που είναι έντιμοι, ηθικοί και άμεμπτοι.

 

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home