ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

28 Ιουνίου 2007

 

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Θα δώσω τον λόγο στον υπεύθυνο εκ μέρους του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου για θέματα Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκο Παπαδόπουλο. Κατά το σκέλος των δηλώσεων στη Δικαιοσύνη θα υπάρξει και η συνδρομή του εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για τη Δικαιοσύνη του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπαγεωργίου.

Κύριε Παπαδόπουλε.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ ασκεί υπεύθυνη Αντιπολίτευση. Το λέω αυτό διότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κλοιό πυρκαγιών σε πολλά και εκτεταμένα μέτωπα και με αφορμή αυτό θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μας διότι εδώ και μερικούς μήνες έχουμε επισημάνει την κακή κατάσταση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δεν ελήφθη υπόψη και δεν έγιναν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες, προκειμένου να διατηρηθεί το αξιόμαχο και η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος που σήμερα δεν θυμίζει τίποτε από την κραταιά εποχή που η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτελούσε όχι ένα κόσμημα για την Ελλάδα, αλλά είχε αναγνωρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα από τις 12.500 όπως προβλέπονται οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 8.500. Είχαμε αποχωρήσεις πάνω από 2.000 λόγω συνταξιοδότησης, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε προσωπικά ότι θα προσληφθούν 3.000, έχει γίνει ένας διαγωνισμός μόνο για 570, οι μισοί είναι ακόμη στις Σχολές και θα προσληφθούν στο τέλος της περιόδου του καλοκαιριού και οι υπόλοιποι περίπου 270, οι περισσότεροι των οποίων προορίζονται για την Αττική, έχουν μετακινηθεί για ρουσφετολογικούς λόγους προς την επαρχία, οι άλλοι είναι σε διάφορες διοικητικές θέσεις.

Η κατάσταση όσον αφορά τον εξοπλισμό είναι φθίνουσα. Η Αττική είναι σχεδόν απροστάτευτη, σας λέω μόνο ότι από τα 82 πυροσβεστικά οχήματα τα οποία στοιχειωδώς απαιτούντο, είναι στη διάθεση μόνο 50 – 55 και υπάρχει μια τραγική έλλειψη προσωπικού. Ενώ θα πρέπει αυτά να έχουν πλήρωμα πάνω από 3 άνδρες, τα περισσότερα έχουν 2, ένα οδηγό κι ένα άλλον και καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά απομειώνουν την ικανότητα της άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης.

Επίσης η προληπτική διαδικασία η οποία προβλέπεται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μέσω της Πολιτικής Προστασίας, έγινε με κριτήρια η επιχορήγηση των Δήμων για καθαρισμούς και μια σειρά άλλα πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την πάγια τακτική της Κυβέρνησης περί φίλιων και οικείων Δήμων και δυνάμεων.

Χαρακτηριστικά όμως σας λέω ότι στο Δασαρχείο Πειραιά όπου έχει εκτεταμένα δάση στην περιοχή της Τροιζήνας, του Πόρου όπου υπάρχει πυρκαγιά όπως ξέρουμε, στα νησιά κλπ. σε όλη αυτή την περιοχή, ενώ ζητήθηκαν για τους καθαρισμούς επιχορήγηση 2 εκ. ευρώ, η επιχορήγηση ήταν περίπου 20.000 ευρώ.

Συνεπώς η Κυβέρνηση από όλες αυτές τις όλως ενδεικτικές  αναφορές τις οποίες κάνω, σαφώς και για λόγους τακτικής και κυρίως ρουσφετολογικής και κομματισμού από όλες τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού κλπ., φαίνεται ότι έχει ατονήσει την ικανότητα της Πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας και βεβαίως τα επίχειρα τα πληρώνει και ο ελληνικός λαός και κυρίως τα δάση.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι το οποίο παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες: μια έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στην Πολιτική Προστασία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό οφείλεται σε λόγους ανταγωνισμού και κύρους μεταξύ των δυο Υπηρεσιών, το βέβαιο είναι ότι αυτή την έλλειψη συντονισμού την πληρώνει το δάσος και οι περιουσίες των πολιτών και εύχομαι να μην την πληρώσουν οι ζωές των πολιτών.

Αυτά όσον αφορά τις εξελίξεις στο χώρο των πυρκαγιών.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Απλώς θα ήθελα να προσθέσω επειδή και σε σχέση με τις πυρκαγιές και σε σχέση με τη ΔΕΗ επιχειρείται από κυβερνητικούς παράγοντες να αναφερθεί ότι βρήκαν κληρονομημένα προβλήματα γι' αυτό και υπάρχουν αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη δική τους παράλειψη ευθυνών.

Για το θέμα της Πυροσβεστικής που μόλις αναφέρθηκε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, θέλω να διαβάσω δυο δηλώσεις. Η πρώτη δήλωση: «Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις της Πυροσβεστικής, αλλά και το βαθμό ετοιμότητας που έχει το Σώμα». Είναι δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη όταν παρέλαβε το Υπουργείο στις 15/3/2004.

Μια δεύτερη δήλωση: «Μπορούμε να συγκριθούμε ως Πυροσβεστικό Σώμα με τα αντίστοιχα της Ευρώπης. Απολύτως ναι. Τα τελευταία χρόνια με το Γ’ ΚΠΣ έχουμε κάνει μια ανανέωση και συμπλήρωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε, από πλευράς της υλικοτεχνικής υποδομής αλλά ούτε από πλευράς επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών. Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα με διεθνή αναγνώριση και καταξίωση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πυρκαγιές και οι ξένοι αξιωματούχοι αναφέρονται στην Ελλάδα με τη φράση “Ελληνικό μοντέλο κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών”. Επιπλέον συχνά αναγνωρίζουν τη συστηματική δουλειά του Πυροσβεστικού Σώματος, ζητούν την τεχνογνωσία του». Και με κορυφαία φράση στις 16/3/2004 «αναφέρθηκε στην περσινή χρονιά, το 2003 δηλαδή, που ήταν χωρίς αμφιβολία η καλύτερη της 50ετίας».

Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον κ. Παναγιώτη Φούρλα, Αρχηγό της Πυροσβεστικής και νυν Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας και δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο όλα αυτά που μόλις ο Αλέκος Παπαδόπουλος προσδιόρισε.

 Ένα Σώμα που έφτασε στο καλύτερο δυνατό σημείο υλικοτεχνικής υποδομής το 2004 κι ένα Σώμα σήμερα το 2007, με όλα τα στοιχεία που ακούσαμε μόλις τώρα τεκμηριωμένα και υπεύθυνα από τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Θα σας διανείμω μετά τα κείμενα των σχετικών δηλώσεων.

Παρακαλώ κ. Παπαδόπουλε περάστε στο δεύτερο σκέλος.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να ευχαριστήσει τον ανώνυμο απλό πυροσβέστη και ανώνυμο αξιωματικό, που σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες και από έλλειψη ουσιαστικής συνδρομής και συμπαράστασης από πλευράς μέσων και ανθρώπινου δυναμικού, δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου μετώπου των πυρκαγιών που πλήττει σήμερα τη χώρα μας.

Να περάσω στο δεύτερο θέμα.

Πριν δυο μέρες ζητήσαμε από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και φυσικά δια μέσου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να γνωστοποιήσει –αντί να διαρρέει- αν έχει ασκηθεί προσωποποιημένη ποινική δίωξη κατά των φερομένων ως υπόπτων στην υπόθεση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών Ταμείων. Εάν όχι να το διαψεύσει, αν ναι ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι και με ποιες κατηγορίες βαρύνονται.

Έχουμε μια σιωπή και επιπλέον έχουμε ένα ποταμό ύβρεων από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκείνο το οποίο πρέπει να γνωρίζουν άπαντες, είναι ότι όταν δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθούν από οποιονδήποτε για συνέργια με τις ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας η οποία από την αρχή ήταν ξεκάθαρη πάνω στην υπόθεση:

Από τη μια μεριά προστασία των πολιτικών προσώπων που ενδεχομένως να εμπλέκονται στο σκάνδαλο και από την άλλη διάχυση της ποινικής ευθύνης, διασπορά συγχύσεων με την ενοποίηση δυο υποθέσεων και δυο διαφορετικών περιόδων όπως είπαν σοβαρών μεταξύ τους.

Εμείς επιμένουμε στο αίτημά μας και επιμένουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πρέπει όμως στο σημείο αυτό να διατυπώσω ένα δόγμα που ισχύει στη δημοκρατία και απλώς να το υπενθυμίσω: Οι πάντες κρίνονται. Αυτό δεν είναι μια θεωρητικού χαρακτήρα διαπίστωση.

Αυτό συνοδεύεται και με κάτι που ισχύει σε όλες τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο: οι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν δικαίωμα να καταχρώνται τη διακριτική εξουσία που τους παρέχει ο νόμος.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Παπαγεωργίου.

Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι πραγματικά -και γι' αυτό αύριο για πολλοστή φορά ελέγχουμε την Κυβέρνηση με επερώτηση που θα συζητηθεί για τα προβλήματα και την κρίση στη Δικαιοσύνη- πιστεύουμε ότι ποτέ η Δικαιοσύνη δεν βρισκόταν σε τέτοια μεγάλη κρίση.

Θέλουμε ειλικρινά να μεταφέρουμε την φωνή, την οργή και την αγανάκτηση του μέσου πολίτη προς δυο κατευθύνσεις: η μια κατεύθυνση είναι αυτή που όλοι βιώνουν όσοι εμπλέκονται στα γρανάζια της Δικαιοσύνης δηλαδή ότι ο πολίτης υπό το φως και το φαινόμενο της αρνησιδικίας σήμερα δεν βρίσκει ποτέ το δίκιο του καθώς βασανίζεται επί έτη και έτη για να καταλήξει η υπόθεσή του.

Το πιο σημαντικό είναι επειδή ακριβώς αυτή η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα με την κορυφή της Δικαιοσύνης και τον κ. Κεδίκογλου ο οποίος έφτασε μέχρι το σημείο να κάνει διασκέψεις στον Άρειο Πάγο με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις απόντων των μελών του, όταν είναι γνωστό το νόημα που έχουν αυτές οι διασκέψεις με την ανταλλαγή απόψεων και μάλιστα που αρχίζουν από το νεότερο Δικαστή.

Όταν παρεμβαίνει σε υποθέσεις όπως είναι οι συμβασιούχοι με εγκυκλίους που καταργεί συνταγματικά δικαιώματα, έχει δημιουργήσει μια τεράστια κρίση και μια μεγάλη ανυποληψία στον πολίτη. Πλέον ο πολίτης δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.

Όλα αυτά μας κάνουν να ασκήσουμε αυτή την επερώτηση που συζητείται αύριο και βεβαίως δεν μας πείθουν και εκ των προτέρων αποκρούουμε και τις σημερινές δηλώσεις του κ. Παπαληγούρα ότι τάχα έχει κάνει τόσα πολλά για τη Δικαιοσύνη, ενώ ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτε. Γιατί κατά κάποιο τρόπο τα αστυνομικά μέτρα με προθεσμίες και διαδικασίες που εφαρμόζει, δεν αποδίδουν όταν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχει απλωθεί ένα πέπλο φόβου στους Δικαστές υπό τη σημερινή ηγεσία της Δικαιοσύνης και με τη στενή συνεργασία που έχει με τον Υπουργό, ώστε πλέον οι Δικαστές τους οποίους βεβαίως εμείς τιμούμε στο σύνολό τους, διότι πραγματικά υπάρχουν και σωστοί και Δικαστές που έχουν ευθυκρισία και δεν κάμπτεται το φρόνημά τους να εκφράσουν αυτή την κρίση τους, παρ' όλα αυτά όμως δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτό το φαινόμενο, που πραγματικά δημιουργεί ανασφάλεια στον πολίτη ότι σήμερα ο Δικαστής είναι ένας φοβισμένος Δικαστής.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Παπαδόπουλε έχω δυο ερωτήσεις. Πως σχολιάζετε τη χτεσινή απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και επίσης το σχόλιό σας για το άρθρο που έγραψε ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Κόκκινος και τις αναφορές του για τον απερχόμενο Πρόεδρο τον κ. Κεδίκογλου.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Κόκκινος, θυμούνται όλοι ότι ήταν στενός συνεργάτης με τον κ. Κεδίκογλου. Στο χτεσινό άρθρο – καταπέλτης εναντίον των ημερών του κ. Κεδίκογλου στον Άρειο Πάγο καταδεικνύει ακριβώς την κατάπτωση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Δικαιοσύνη, από τις παρεμβάσεις και από τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας της. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο, παρά να εκφράσουμε τους φόβους μας.

 Όσον αφορά για την απάντηση στον επί της Δικαιοσύνης Υπουργό: ες αύριο τα σπουδαία, όπου καλείται σε μια επερώτηση εφ’ όλης της ύλης να απαντήσει, να εξεταστεί και να λογοδοτήσει για τις μέρες και τις νύχτες της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Παπαδόπουλε αν έχετε κάποιες πληροφορίες για προβλήματα στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, γιατί νομίζω ότι είδαμε αν όχι για πρώτη φορά μια από τις ελάχιστες φορές να απευθύνεται η ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια, όσον αφορά τα αεροσκάφη.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τα εναέρια μέσα έχουν αυξηθεί από 11 σε 13 ενώ το σχέδιο προβλεπόταν για 15. Μεσολάβησαν κάποιες διαδικασίες προμηθειών οι οποίες ελέγχονται για υπέρογκη αύξηση του ποσού από χρόνο σε χρόνο, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ τώρα σε αυτό.

Αλλά η κατάσταση από την έλλειψη σχεδιασμού – συντονισμού επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες, αναγκάζουν την Κυβέρνηση ενδεχομένως να αναζητήσει την έξωθεν βοήθεια.

 Όμως η εξωτερική βοήθεια ακόμη κι αν επιτευχθεί γιατί είναι δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες για όλες τις χώρες που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, δεν θα χρειαζόταν κατά την άποψή μας σε αυτό το βαθμό, εάν προηγουμένως είχαν φροντίσει, αν υπήρχε η πρόνοια να αντιμετωπίσουν είτε τα προληπτικά μέτρα, είτε τα κατασταλτικά με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Νομίζω όμως ότι ήταν η περίοδος εκείνη όπου περί άλλων τυρβάζουν και κυρίως θα πρέπει να αντιληφθεί αυτή η Κυβέρνηση μια βασική αλήθεια: Όσο επικοινωνιακή πολιτική κι αν κάνουν, όσο βερμπαλισμούς και στομφώδη πράγματα κι αν λένε, όσο κι αν κερδίζουν τις εντυπώσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, το αξίωμα λέει: Όταν κερδίζεις τις εντυπώσεις, τότε είναι βέβαιο ότι θα χάσεις τις υποθέσεις. Αλλά το κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν χάνουν την υπόθεση οι ίδιοι, αλλά την πληρώνει ο ελληνικός λαός και το ελληνικό δάσος.

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home