ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΑΕ –ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑ - ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ 

Θεσσαλονίκη, 24/02/01

Ο Ελληνισμός υπήρξε προκλητικά δυναμικός στην ιστορική πορεία του. Πρώτα η ιερή παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα του πολιτισμού της ελληνικής κλασικής εποχής. Όμως ο γεωγραφικός χώρος τον «στένευε» αφύσικα. Με τους αποικισμούς όργωσε τα πελάγη και έχτισε πολιτείες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ η «ένοπλη εξερεύνηση» του Μ. Αλεξάνδρου κάλυψε την Ανατολή με ισχυρούς πολιτιστικούς πυρήνες, όπως λειτούργησαν και οι 70 Αλεξάνδρειες και οι ποικιλώνυμες άλλες πόλεις των διαδόχων του και ακολούθησαν το Βυζάντιο και η Τουρκοκρατία. Η Μητροπολιτική Ελλάδα δάνειζε συνέχεια  δυναμικό πληθυσμό σε άλλες χώρες όπως η Κεντρική Ευρώπη, ο Πόντος, η Ν. Ρωσία και αργότερα η Αμερική, η Αυστραλία, η Αφρική, οι οποίες δέχτηκαν αρκετό ελληνικό πληθυσμό. Έτσι καταγράφηκε πια στο Λεξικό της Παγκόσμιας Κοινωνίας και ένας νέος όρος, ο «Ελληνισμός της Διασποράς» ή «Απόδημος Ελληνισμός».

Ως ιερή παρακαταθήκη των παλαιοτέρων ελλήνων ήταν οι άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα στην Μητρόπολη – Ελλάδα και τις αποικίες στην Αρχαιότητα ή τις νέες πατρίδες αργότερα  έως σήμερα. Η Μητρόπολη – Ελλάδα σαν λευτερώθηκε δεν τους ξέχασε. Κατάληξε σ’ αυτή την αμοιβαιότητα οι οργανωμένες σχέσεις – προσπάθειες αλληλοστήριξης.

Στον ελληνικό πληθυσμό η έννοια άνθρωπος δεν κατανοήθηκε μόνο ως σύνθεση στοιχείων που ερμηνεύουν τον άνθρωπο ως οντολογική ύπαρξη. Κατακτήθηκε και η έννοια της ανθρωπιάς. Θυμηθείτε τον αφορισμό του Μενάνδρου «ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος όταν άνθρωπος η» (= πόσο ωραίο πράγμα είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος). Αυτή η ανθρωπιά κρατήθηκε στην μακραίωνη πορεία της και αξιοποιήθηκε όταν και όσο το επέτρεπαν οι συνθήκες. 

Σήμερα, που η συνεχώς αναπτυσσόμενη Ελλάδα παίρνει σταδιακά την ιστορική της θέση στην παγκόσμια κοινωνία ο ρόλος της καθίσταται πιο υπεύθυνος και αποτελεσματικός.

Η παγκοσμιοποίηση βρίσκει τη χώρα μας να επιτελεί πολλαπλά καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ελλήνων του Απόδημου Ελληνισμού.

Το Υπουργείο μας, ως εκφραστής του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ειδικότερα της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης διαπνέεται από αυτή την ηθική φιλοσοφία και ενεργοποιείται με συνείδηση ανθρωπιστικής προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο γενικά αλλά και κυρίως προς τον έχοντα την ανάγκη του Απόδημο Ελληνισμό.

Ειδικότερα : 

  • Προς τους έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η παρέμβαση μας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Στον χώρο αυτό κατοικούν 700.000 απόδημοι έλληνες, κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι ομοεθνείς μας βρίσκονται συχνά στα όρια της φτώχιας ή και της πείνας και με ανύπαρκτες ή πρωτόγονες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης. Κι όμως παρόλο που υπέστησαν πολυετείς διωγμούς, έχουν διατηρήσει ζωντανή την ελληνική τους ταυτότητα και με υπερηφάνεια ανάγουν τους προγόνους τους στον Μ. Αλέξανδρο. Σήμερα η παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας τους παρέχει τη δυνατότητα να ιδρύσουν πολιτιστικά κέντρα, να διδάσκονται ελληνικά, να ξαναχτίζουν τις εκκλησίες και να τηρούν την παράδοση. Η συνδρομή του Υπουργείου μας ήταν πιστεύουμε ιδιαίτερα σημαντική.

  • Παράλληλα στην Αλβανία, η χώρα μας στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων της Β. Ηπείρου και όχι μόνο. Διαρκώς παρούσα η Ελληνική Πολιτεία στήριξε ποικιλότροπα τον γείτονα «Απόδημο» Ελληνισμό σ’ όλες τις ανάγκες του (εθνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, υγείας). Η παρουσία μου, ως Υπουργού, σε πρόσφατη αποστολή υγειονομικής προσφοράς προώθησε προγράμματα και λύσεις σε ποικίλα θέματα.

  •  Ο ελληνισμός της Αφρικής εισέπραξε τη σοβαρή προσπάθεια της σημερινής Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει τον εκεί Απόδημο Ελληνισμό. Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας αλλά και με άλλους φορείς έδωσε αποφασιστικά ανθρωπιστικό «παρόν» στις ανάγκες του Ελληνισμού στη Μαύρη Ήπειρο.

Ειδικότερα η στάση μας, ως Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, εξειδικεύεται στις εξής δραστηριότητες – ενέργειες :

α)  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ όπως αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, αντιπυρετικά, παυσίπονα, κ.λ.π. Η δράση μας στην προαναφερόμενη ενέργεια αξιολογείται οικονομικά στο ποσό των 307 εκ. δρχ. από το 1997 έως σήμερα.

β)  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ : Σε διάφορες χώρες ενισχύθηκαν ελληνικά νοσοκομεία (Κάϊρο), καλύφτηκαν ανάγκες Διαγνωστικών Κέντρων Μητέρων και μικρών παιδιών (Γεωργία), κ.λ.π. Οι δαπάνες έφτασαν στο ποσό των 215 εκ. δρχ έως σήμερα.

γ)  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

             Πιστεύοντας σοβαρά όχι μόνο στην υλικοτεχνική αλλά κυρίως στην ανθρώπινη υποδομή, κατεβάλαμε αξιόλογα ποσά για :

1.  Εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού,

2.  Εκπαίδευση στελεχών υγείας για διεπιστημονική συνεργασία

3.  Εκπαίδευση εκπαιδευτών.

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε ανέρχεται στα 300.000 δρχ. Από το 1998 έως σήμερα.

 α)          ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ. Δαπανήθηκε το ποσό των 54 εκ. δρχ.

 β)          ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ . Αφορά κουβέρτες, σκηνές, υγειονομικό υλικό.

Κάνοντας σε γενικές γραμμές τον απολογισμό μας νοιώθουμε ανάμεικτα  συναισθήματα. Πρώτα ότι προσφέραμε στον Απόδημο Ελληνισμό. Ύστερα ότι ο Ελληνισμός μας έχει περισσότερο ακόμα ανάγκη. Συναισθανόμαστε πως οι υποχρεώσεις μας μεγαλώνουν και ευρύνονται. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα, ως Μητρόπολη του Ελληνισμού και το Υπουργείο Υγείας ως ειδικότερος θεσμός και φορέας θα μεγιστοποιήσουν μελλοντικά τις προσπάθειές τους για στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού. Έτσι θα επιτελέσουμε σωστά το ρόλο μας απέναντι όλου πλέον του Ελληνισμού.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home