ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΟ “ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟ”

(Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2001, Ώρα 13.30, Κλινική ΤΥΠΕΤ “Υγείας Μέλαθρο, Θεριανού 6 )

Φίλες και Φίλοι

 Χαίρομαι ειλικρινά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας.  Και η χαρά μου είναι διπλή γιατί βλέπω ένα σχετικά μικρό νοσοκομείο να διεκδικεί, να συμμετέχει και να υλοποιεί ισότιμα και με επιτυχία εκπαιδευτικά προγράμματα σε καινούργια γνωστικά πεδία της ιατρικής επιστήμης, αξιοποιώντας μάλιστα τη σύγχρονη τεχνολογία. 

 Και για να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα θα έλεγα το εξής: Αυτοί που υποστηρίζουν ότι μόνο τα μεγάλα ή μόνο τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και οι πιστοποιημένοι φορείς  μπορούν να ασχοληθούν με εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες τεχνολογίες στην ιατρική θα έλεγα όχι απλά ότι κάνουν λάθος, αλλά μερικές φορές αυτό γίνεται σκόπιμα και εκ του πονηρού.  

Και κάτι ακόμα. Έτσι κι’ αλλιώς βρισκόμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, οικονομία και γνώση, στην ιατρική και παντού. Όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε και να προσαρμοστούμε. Γιατί δεν είμαστε δα και “περιούσιος λαός” ούτε στη γνώση, ούτε στην τεχνολογία. Και για να το συνδέσω με την υγεία και τα νοσοκομεία μας, θα έλεγα ότι όσο αυτά βγαίνουν σιγά-σιγά από το καβούκι τους και ανοίγουν δίαυλους επικοινωνίας και γνώσης με τον έξω κόσμο, άλλο τόσο απομακρύνονται από τη μιζέρια, την εσωστρέφεια και τον αυτισμό που τα ταλαιπωρεί και τα κρατεί καθηλωμένα.  

Το περιεχόμενο της σημερινής εκδήλωσης μας παραπέμπει κατευθείαν στο θαυμαστό κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας και στο μαγικό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Επιγραμματικά να αναφερθώ σε δύο θέματα που συνδέονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις και πρέπει να προσέξουμε.

Þ      Το ένα αφορά τα ηθικά διλήμματα και τα δεοντολογικά προβλήματα που ανακύπτουν με τη διάχυση και χρήση των σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της αρρώστιας, και

Þ      Το δεύτερο, αφορά την επιτακτική αναγκαιότητα που προκύπτει από αυτές τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην ιατρική για συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας. 

Δεν είναι της ώρας να επεκταθώ. Θέλω μόνο να τονίσω ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες.

Για το πρώτο θεωρώ ότι σε συνεργασία και με την Ε.Ε. μπορούμε να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημα, για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες και να ξεπεράσουμε ηθικά διλήμματα. Και αναφέρω για παράδειγμα ένα θέμα που βρίσκεται τελευταία στην επικαιρότητα, την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, δεν ανοίγει μόνο νέους δρόμους αλλά αυξάνει μαζί τον προβληματισμό και την κοινωνική “αγωνία” όσον αφορά την οριοθέτηση των θετικών και ιδίως των πιθανών αρνητικών χρήσεων των νέων δεδομένων.

 Για το θέμα της συνεχούς εκπαίδευσης και της αξιολόγησης των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών της υγείας, γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα ότι η γνώση στο βαθμό που δεν ανανεώνεται και δεν εμπλουτίζεται και δεν αξιολογείται, απαξιώνεται μέσα σε λίγα χρόνια  Πρέπει λοιπόν να βρούμε και να εγκαταστήσουμε στο υγειονομικό μας σύστημα θεσμούς υποχρεωτικής μετεκπαίδευσης και ενημέρωσης, αλλά και μηχανισμούς περιοδικής αξιολόγησης, με κριτήριο τη σύγχρονη επιστημονική και τεκμηριωμένη γνώση.  Και ήδη στο νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε υπάρχουν σχετικές διατάξεις.

Θέλω, τελειώνοντας να σας συγχαρώ και να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε. Νομίζω ότι με το πρόγραμμα αυτό συνεισφέρετε για να περιοριστεί το έλλειμμα μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης που υπάρχει στους γιατρούς.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home