ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»

(Tετάρτη 31/10/2001 - Βουλή)

 

Είναι εντυπωσιακή η προχειρότητα με την οποία έχει συνταχθεί η συγκεκριμένη επερώτηση, γεγονός που καθιστά προφανή το σκοπό της. Και ο σκοπός αυτός δεν είναι άλλος από την εύκολη δημαγωγία σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η δημόσια υγεία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα και μόνο από την απλή ανάγνωση των ερωτημάτων. Θα απαντήσω αμέσως στα ερωτήματα αυτά ένα προς ένα, θέλω όμως προηγουμένως να πω, πως είναι πραγματικά κρίμα, γιατί από την αντιπολίτευση ιδιαίτερα τη μείζονα, περιμένουμε εποικοδομητικές προτάσεις για το τόσο σημαντικό πράγματι θέμα της υγείας και όχι ανέξοδο καιροσκοπισμό.

Και έρχομαι στα ερωτήματα :

  • Μέσα στο 2001 προκηρύχθηκαν 5.000 θέσεις νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού και 250 θέσεις ιατρών. Πρέπει να τονίσω εδώ ότι σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, το Υπουργείο ανέλαβε να βοηθήσει τις υπηρεσίες του ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα μία διαδικασία, που συνήθως διαρκεί τρία (3) χρόνια, να έχει σήμερα ολοκληρωθεί και να έχουν αναρτηθεί ήδη οι πίνακες με τα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στην Αθήνα έχει ολοκληρωθεί και η εκδίκαση των ενστάσεων και την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι διορισμοί.

  •  Τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών με απόφαση που ήδη έχει υπογραφεί αναπροσαρμόζονται από 1/1/2001.

  •  Σε ότι αφορά την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Η εικόνα σήμερα στα νοσοκομεία είναι εντελώς διαφορετική απ΄ αυτή την οποία περιγράφετε. Έχει επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη μετά και την συμφωνία της ΠΟΕΔΗΝ με την Κυβέρνηση για τη χορήγηση του επιδόματος των εξήντα χιλιάδων (60.000) δρχ. Πρέπει εδώ να προσθέσω ότι η Κυβέρνηση αυτή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται τόσο στο νομοθετικό επίπεδο όσο και στις καθημερινές μας παρεμβάσεις. Παρ΄ όλα αυτά θεωρούμε ότι είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα.

  • Για τα χρέη των νοσοκομείων. Ήδη μετά τη ρύθμιση που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή έχουν ενταλματοποιηθεί τα περισσότερα χρέη και η διαδικασία έχει καταληκτική ημερομηνία στις 10/10/2001 για ολοκλήρωση της ενταλματοποίησης. Για το διάστημα μετά της 30/4/2001 το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα Πε.Σ.Υ παρακολουθεί επισταμένα την πορεία των δαπανών, των εσόδων και των προμηθειών των νοσοκομείων. Παράλληλα με παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα όπως ο νέος νόμος για τις προμήθειες και τα νέα όργανα διοίκησης με τις αυξημένες αρμοδιότητές τους λαμβάνεται μέριμνα για τον εξορθολογισμό του συστήματος έτσι ώστε να μην αναπαράγονται τα ίδια προβλήματα.

  • Με το ίδιο πνεύμα της εξοικονόμησης του δημόσιου χρήματος έγινε και η εγκατάσταση των γενικών υπηρεσιών των Πε.Σ.Υ. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Κεντρικές Υπηρεσίες των Πε.Σ.Υ στεγάστηκαν σε δημόσια κτίρια, παράδειγμα τα Πε.Σ.Υ της Αττικής. Όπου δεν υπήρχε κατάλληλο δημόσιο κτίριο, μισθώθηκαν κτίρια μέσα από διαδικασίες διαφανείς. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη μετά από διαγωνισμό επελέγη το συγκεκριμένο κτίριο, που προς ενημέρωσή σας ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου.

  • Σχετικά με την αναπαράσταση σε κλειστά ή εγκαταλελειμμένα νοσοκομεία αναρωτιέμαι σε τι αναφέρεσθε. Προβλήματα υπήρξαν σε τρία συγκεκριμένα νοσοκομεία, αυτά της Κέρκυρας, της Κατερίνης και της Λαμίας. Για τα δύο πρώτα η ΔΕΠΑΝΟΜ κίνησε την διαδικασία έκπτωσης των εργολάβων με αποτέλεσμα να παρασχεθούν αυξημένες πρόσθετες εγγυήσεις από την πλευρά τους και τα έργα σήμερα να προχωρούν κανονικά. Πρόβλημα εξακολουθεί πράγματι να υπάρχει με το νοσοκομείο της Λαμίας. Εκεί την επίβλεψη έχει η οικία Δ.Ε.Κ.Ε, η οποία κίνησε και εκεί την διαδικασία έκπτωσης του εργολάβου. Σήμερα έχει διευθετηθεί μέρος του προβλήματος και οι εργασίες προχωρούν προς το παρόν. Συμβατική προθεσμία περαίωσης της συγκεκριμένης εργολαβίας είναι η 10/1/2002, όπως μας πληροφόρησε η επιβλέπουσα υπηρεσία. Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτευχθεί με νέα εργολαβία και συμπληρωματική χρηματοδότηση και παρακολουθείται.

  • Για την απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την χρηματοδότηση του συστήματος από την Κυβέρνηση. Η απορρόφηση των πόρων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φθάσει σήμερα το 88% και μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους θα έχει ξεπεράσει το 96%. Αν μάλιστα δεν υπήρχε το γνωστό πρόβλημα με τα αεροπλάνα του ΕΚΑΒ, η απορρόφηση σήμερα θα ήταν 102%.

  • Η χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό κυμαίνεται στο 6% του Α.Ε.Π και βαίνει συνεχώς αυξανόμενη στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του Ε.Σ.Υ.

  • Η σύγχυση του ΝΙΜΤΣ με το Ευγενίδειο είναι άραγε σκόπιμη; Γιατί αν δεν το ξέρετε πρέπει να σας πω ότι το ΝΙΜΤΣ είναι ενταγμένο στο σύστημα εφημερίας αλλά το Ευγενίδειο είναι ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο με ότι αυτό σημαίνει.

  • Για το Θριάσειο να σας ενημερώσω ότι έχει τροποποιηθεί ο οργανισμός του με σκοπό να αντιμετωπισθούν κάποιες δυσλειτουργίες που πράγματι υπήρχαν και με το νέο προσωπικό, που προσλαμβάνεται την ερχόμενη εβδομάδα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα. Ως γνωστόν δε το Θριάσειο συμμετέχει από τις αρχές του χρόνου στο σύστημα εφημερίας.

  • Για τα νέα τμήματα Μ.Ε.Θ και άλλων εξειδικευμένων μονάδων. Το 1993 λειτουργούσαν 190 κλίνες Μ.Ε.Θ το 2001 λειτουργούν 377 κλίνες. Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) το 1993 δεν υπήρχαν σήμερα λειτουργούν 82 κλίνες. Μονάδες Τεχνητού Νεφρού το 1993 λειτουργούσαν σε 53 νοσοκομεία σήμερα σε 69 και έχει ήδη εγκριθεί η ανάπτυξη νέων μονάδων και η ανανέωση του εξοπλισμού των παλαιών σε 9 νοσοκομεία. Η μεγαλύτερη αύξηση στους αριθμούς αυτούς αφορά νοσοκομεία της περιφέρειας εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

  • Από το Γ΄ ΚΠΣ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη λειτουργία 20 Πολυδύναμων Κέντρων Αντιμετώπισης της Κρίσης Χρηστών Εξαρτησιογόνων Ουσιών (Ναρκωτικά και Αλκοόλ). Στα Κέντρα αυτά πρωτίστως θα λειτουργεί Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης και θα παρέχονται άμεσα υπηρεσίες στα πλαίσια του Γενικού Νοσοκομείου. Τα Κέντρα αυτά θα λειτουργούν στο Νομό Θεσσαλονίκης (2), Κοζάνης, Πιερίας, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Μεσολογγίου, Αργολίδας, Αχαΐας, Καλαμάτας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Αθήνα (2), Πειραιά.

  • Η ακίνητη περιουσία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι περιουσία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει.

  • Για τα αεροπλάνα του Ε.Κ.Α.Β υπήρξε το γνωστό πρόβλημα με τις προδιαγραφές το οποίο αντιμετωπίζεται από την αρμόδια επιτροπή του Ε.Κ.Α.Β. Μέχρι όμως την ολοκλήρωση των διαδικασιών το Υπουργείο έχει εγκρίνει ήδη την μίσθωση δύο (2) αεροπλάνων για την κάλυψη των αναγκών του Ε.Κ.Α.Β.

  • Επιπρόσθετα στην χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Έργων περιλαμβάνεται η αγορά πέντε ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων, προϋπολογισμού 6,5 δις. Η δαπάνη αυτή έχει ήδη εγκριθεί.

  • Ο τόπος στάθμευσης είναι το Ελληνικό και ουδέποτε ετέθη θέμα μεταφοράς στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπάρχει όμως, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, προγραμματισμός για δημιουργία νέας κοινής οργανωμένης βάσης για τα πτητικά μέσα τόσο του ΕΚΑΒ όσο και του Λιμενικού και της Αστυνομίας στην Ελευσίνα ή στο Τατόϊ.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε μία συνεχή εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συστήματος υγείας. Πολλά από τα προβλήματα αυτά χρόνιζαν και τώρα έχουν επιλυθεί. Παράλληλα όμως είναι σε εξέλιξη μια γιγάντια διαδικασία μεταρρύθμισης η οποία από το χαρακτήρα της θα έχει ορατά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα. Το 2002 θα είναι η χρονιά στην οποία θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας. Στην προσπάθεια όμως αυτή η αντιπολίτευση θα μπορούσε και θα έπρεπε από το θεσμικό της ρόλο να συμβάλει σημαντικά. Και επιτρέψτε μου κύριοι συνάδελφοι να πω ότι τέτοιου είδους επερωτήσεις δεν δείχνουν διάθεση για ουσιαστική συμβολή.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home