ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ- ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ

ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Α’ & Β ΠεΣΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

(Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2001, Ώρα 11.00, Γραφεία ΠεΣΥ)

 

Κύριες και Κύριοι καλημέρα σας,

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας συγχαρώ για την επιλογή σας και να σας καλωσορίσω στη μεγάλη οικογένεια του ΕΣΥ. Στην οικογένεια των στελεχών διοίκησης του ΕΣΥ, που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Γιατί αυτό το μεγάλο δημόσιο σύστημα των 2,5 τρις που λέγεται ΕΣΥ, πρέπει επιτέλους να διοικηθεί.

  • Να διοικηθεί με σοβαρότητα, με κανόνες και με αρχές.

  • Να διοικηθεί με βάση τη τεκμηριωμένη γνώση και τη τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων.

  • Να διοικηθεί από επαγγελματίες που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά, έξω και πέρα από σκοπιμότητες και πρακτικές του παρελθόντος.

Γνωρίζετε ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι πολιτικές, όπως είναι για παράδειγμα αυτές των Προέδρων των ΠεΣΥ. Οι επιλογές γίνονται από ανεξάρτητη επιτροπή, ύστερα από προκήρυξη και αξιολόγηση με βάση συγκεκριμένα προσόντα και εμπειρία.

Και θέλω εδώ να εξάρω την αμερόληπτη κρίση και την αξιοκρατική επιλογή των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής Ανωτέρων Στελεχών Υπηρεσιών Υγείας. Γιατί τόσο στην επιλογή της Αθήνας όσο και στη δική σας εδώ στη Θεσσαλονίκη είχαν ένα δύσκολο έργο, αφού έπρεπε να αξιολογήσουν ένα μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων. Νομίζω ότι τα κατάφεραν πολύ καλά και θέλω γι’ αυτό να τους ευχαριστήσω και δημόσια.

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί συνεργάτες, στην κοινή πλέον προσπάθεια, τη δύσκολη και συνάμα συναρπαστική.

Η σημερινή μέρα είναι για όλους μας σημαντική. Γιατί βλέπουμε τη μεταρρύθμιση να προχωρεί, να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Ναι, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν προβλήματα, τα ξέραμε από την αρχή αυτά. Όμως εμείς προχωράμε, πάμε μπροστά, και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Και το λέω αυτό γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και εύκολα, όσο φαίνονται από τέτοιου είδους γιορτές και τελετές. Πίσω από το χαρμόσυνο και γιορταστικό της σημερινής ημέρας, κρύβεται ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, νέους οργανισμούς, προθεσμίες, προκηρύξεις, επιλογές, ενστάσεις, μια απίστευτη γραφειοκρατία, πολλή δουλειά, ανεξάντλητη υπομονή και ένα σωρό άλλα πράγματα που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί.

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική και για ένα ακόμη λόγο. Γιατί σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το μάνατζμεντ στις υπηρεσίες υγείας και στη διοίκηση των νοσοκομείων ειδικότερα. Μετά τη λειτουργία των ΠεΣΥ, την ορκωμοσία στη συνέχεια των νέων Διοικητών των νοσοκομείων της Αττικής, ήρθε η σειρά των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά αυτά της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Κρήτης, της Ηπείρου. Για να αποκτήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο όλα τα νοσοκομεία καινούργια διοίκηση. Για να μπορέσει το σύστημα να διοικηθεί, πέρα και έξω από συμφέροντα και σκοπιμότητες. Για να πάψουν τα νοσοκομεία να αποτελούν κελύφη που υποθάλπουν και προάγουν την αναξιοκρατία, την αναποτελεσματικότητα, την ανευθυνότητα, τις ιδιοτελείς συμπεριφορές και πρακτικές.

Οι καιροί αλλάζουν φίλες και φίλοι, η τεχνολογία εξελίσσεται, οι ανάγκες και οι προσδοκίες πολλαπλασιάζονται. Σήμερα είναι η εποχή της διοίκησης και της λήψης αποφάσεων που βασίζεται στην τεκμηριωμένη γνώση. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μεγάλους οργανισμούς, όπως είναι τα νοσοκομεία, με αυξημένη πολυπλοκότητα, με αντικρουόμενα συμφέροντα, με προϋπολογισμούς πολλών δις.

Αυτή η ανάγκη νέας και αποτελεσματικής διοίκησης στο σύστημα και στο νοσοκομείο είναι μονόδρομος. Πρέπει να τον περπατήσουμε τούτο το δρόμο, όσο δύσκολος είναι και κακοτράχαλος, εάν θέλουμε να σώσουμε το σύστημα και να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του.

  • Μας πιέζουν τα ίδια τα προβλήματα,

  • Μας το ζητούν οι διεθνείς οργανισμοί,

  • Μας το υπαγορεύει η πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία.

  • Μας το επιβάλλει η πολιτική και κοινωνική ευθύνη που έχουμε απέναντι στους πολίτες και τους ασθενείς αυτής της χώρας,

Προχωρούμε σταθερά σ’ αυτά που έχουμε εξαγγείλει. Υλοποιούμε όλα όσα προβλέπονται από τον 2889 νόμο που ψηφίσαμε. Στην πορεία μας αυτή, «μπολιάζουμε» συνεχώς το σύστημα με καινούργια στελέχη, με νέους συνεργάτες, όπως έχετε γίνει από σήμερα εσείς. Οι οποίοι καλείστε να δώσετε μια διαφορετική πνοή και φρεσκάδα στο νοσοκομείο, καινούργιο αέρα και νέα ορμή στο σύστημα Είσαστε το προζύμι που θα φουσκώσει τη ζύμη της μεταρρύθμισης. Με το έργο σας μπορείτε να δώσετε ουσία και περιεχόμενο στη δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Αναλαμβάνετε καθήκοντα σε μια χρονική συγκυρία δύσκολη. Ο φόρτος της δουλειάς μεγάλος και οι ευθύνες σας βαριές. Πρέπει να ανασκουμπωθείτε και να δουλέψετε προς δύο μέτωπα. Αυτό της μεταρρύθμισης και εκείνο της καθημερινής λειτουργίας των νοσοκομείων. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά. Έχετε την κύρια ευθύνη, μαζί με τα ΠεΣΥ, για να προχωρήσετε όλα όσα προβλέπονται από το νόμο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης μέσα στα νοσοκομεία. Πρέπει όμως συγχρόνως να αντιμετωπίσετε και τα καθημερινά προβλήματα, που συχνά ταλαιπωρούν τον πολίτη και ταπεινώνουν τον ασθενή. Γιατί κακά τα ψέματα, στα νοσοκομεία είναι που καθημερινά δοκιμάζεται η αξιοπιστία του ΕΣΥ και εξαντλείται η υπομονή του αρρώστου.

Η ανάληψη των καθηκόντων σας δεν είναι αλλαγή φρουράς. Ότι δηλαδή φεύγουν κάποιοι παλιοί που απέτυχαν και έρχονται κάποιοι καινούργιοι που θα πετύχουν. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε μονοσήμαντα. Αυτοί που φεύγουν, δεν είναι σε καμία περίπτωση οι «αποδιοπομπαίοι» ενός αποτυχημένου μοντέλου διοίκησης. Αντίθετα μάλιστα, είναι εκείνοι που προσέφεραν κάτω από δύσκολες συνθήκες, χωρίς πολλά μέσα, χωρίς κίνητρα και χωρίς εργαλεία μέσα σ’ ένα αρνητικό για τη διοίκηση περιβάλλον.

Η αντικατάστασή τους σημαίνει απλώς «τέλος εποχής». Το παλιό που ολοκλήρωσε το κύκλο του προσφέροντας πολλά, δίνει τη θέση του στο καινούργιο, από το οποίο περιμένουμε ακόμη περισσότερα.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι το αποτελεσματικό μάνατζμεντ δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, που τη μια φορά τους ονομάζουμε Προέδρους, την άλλη Γενικούς Διευθυντές και σήμερα Διοικητές. Η αποτελεσματική διοίκηση του νοσοκομείου είναι το αποτέλεσμα και η συνισταμένη πολλών παραγόντων. Και συνήθως έχουμε καλά αποτελέσματα, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες μάνατζμεντ και ευνοϊκό περιβάλλον διοίκησης. Γι’ αυτό σε εκείνους που καχύποπτα ή δύσπιστα μας ρωτούν «τι αλλάξατε για να δημιουργηθεί αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον διοίκησης”, εμείς τους απαντάμε ότι «κάναμε πολλά».

  • Συστήσαμε τα ΠεΣΥ, για να βοηθήσουν στο συντονισμό και την αποτελεσματική οργάνωση των νοσοκομείων. Τμήματα του ΠεΣΥ, όπως είναι αυτά του Περιφερειακού Χάρτη, της Έρευνας και Ανάπτυξης, της Βελτίωσης και του Ελέγχου Ποιότητας, μπορούν να γίνουν χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία διοίκησης και ελέγχου.

  • Αλλάξαμε ριζικά το θεσμικό πλαίσιο με πλήρη ανατροπή της εσωτερικής διεύθυνσης και λειτουργίας των νοσοκομείων, μεταφέροντας διοικητικές ευθύνες και αρμοδιότητες σε επίπεδο τομέα και τμήματος.

  • Φτιάξαμε καινούργια όργανα, όπως είναι το Συμβούλιο Διοίκησης και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Η σύνθεση και οι αρμοδιότητες αυτών των οργάνων δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά αντίστοιχα όργανα που καταργούνται.

  • Δημιουργήσαμε σε κάθε νοσοκομείο νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς το έργο της διοίκησης. Αναφέρω το αυτοτελές τμήμα οργάνωσης και πληροφορικής που υπάγεται απευθείας στο Διοικητή και για νοσοκομεία άνω των 400 κλινών τη Διεύθυνση Πληροφορικής και τα αυτοτελή τμήματα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας, Συνεχιζόμενης Κατάρτισης και Προμηθειών,

  • Συστήσαμε οργανικές θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και συμβούλων διοίκησης.

  • Και τοποθετήσαμε επικεφαλής των νοσοκομείων εσάς. Ο τρόπος και τα κριτήρια επιλογής σας, οι γνώσεις και η διοικητική σας εμπειρία, οι σαφείς και ευρείες από το νόμο αρμοδιότητές σας, η πλήρης και αποκλειστική σας απασχόληση, η ικανοποιητική σας αμοιβή και η δέσμευσή σας με το συμβόλαιο αποδοτικότητας, αποτελούν πράγματα πρωτόγνωρα και καινοτόμα για την ελληνική πραγματικότητα. Αυτές οι σημαντικές ποιοτικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν, μας κάνουν αισιόδοξους για το μέλλον.

Να πω μια κουβέντα παραπάνω για το συμβόλαιο αποδοτικότητας που υπογράψατε πριν από λίγο. Μπορεί οι περισσότεροι στόχοι έτσι όπως περιγράφονται να μην είναι μετρήσιμοι, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία Όσο όμως θα προχωράει το έργο με τον υγειονομικό χάρτη και τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, τόσο οι στόχοι αυτοί θα γίνονται περισσότερο ποσοτικοί και συγκεκριμένοι. Είμαι από εκείνους που προτιμούν και επιδιώκουν «να αρχίσει επιτέλους ο μύλος να αλέθει, έστω κι’ αν στην αρχή χοντραλέθει».

Κυρίες και Κύριοι,

Από σήμερα αναλαμβάνετε πλήρως όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το νόμο. Η αξιολόγησή σας αρχίζει από τώρα. Η δουλειά και η προσφορά σας αρχίζει από σήμερα. Και δεν το λέω ούτε ως σχήμα λόγου, ούτε πολύ περισσότερο για να σας εκβιάσω ή να σας πιέσω. Υπάρχουν σωρεία μικρών και μεγαλύτερων προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Ο κόσμος περιμένει να φανούν σύντομα τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου. Θέματα και προβλήματα που έχουν σχέση με την καθαριότητα, την ασφάλεια, την τήρηση του ωραρίου, την τήρηση του επισκεπτηρίου, την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους του νοσοκομείου, και πολλά άλλα, πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας.

Παράλληλα αναλαμβάνετε μια σειρά από συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υπευθυνότητες, που πρέπει να φέρετε σε πέρας. Και αναφέρομαι στη λειτουργία των ΤΕΠ, των Γραφείων Υποδοχής Ασθενών και των Απογευματινών Ιατρείων. Είναι τρία μεγάλα και σημαντικά θέματα, που συνδέονται άμεσα με τη μεταρρύθμιση, με την εξυπηρέτηση του πολίτη – ασθενή αλλά και την καλύτερη λειτουργία του κάθε νοσοκομείου. Γι’ αυτό πρέπει να μπουν στις άμεσες προτεραιότητές σας.

Για την λειτουργία των Γραφείου Υποδοχής Ασθενών, έχει ήδη σταλεί προς όλα τα νοσοκομεία σχετική εγκύκλιος με κατατοπιστικές λεπτομέρειες και οδηγίες. Πρέπει να μεριμνήσετε για την άμεση σύσταση και λειτουργία αυτού του γραφείου και την στελέχωση του με προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Για τη λειτουργία των ΤΕΠ, έχει γίνει μια σημαντική προεργασία και σύντομα θα σας σταλούν προδιαγραφές για τους χώρους, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση που απαιτούνται. Από το νόμο προβλέπεται το ΤΕΠ να είναι αυτοτελές τμήμα, με δικό του προσωπικό και διεύθυνση. Η ταχεία οργάνωση και λειτουργία τους, στα πρότυπα που προβλέπονται από το νόμο, θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών και στον καλύτερο έλεγχο των εισαγωγών.

Για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, το θέμα προχωράει. Εντός της ερχόμενης εβδομάδος οριστικοποιείται το κείμενο της υπουργικής απόφασης με οδηγίες και λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού. Και επειδή έχουν ακουστεί πολλά για το θέμα αυτό θέλω να επαναλάβω ότι η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων ούτε επηρεάζει, ούτε παρακωλύει την πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Αντίθετα θάλεγα, θα λειτουργήσει θετικά, περιορίζοντας τις όποιες λίστες αναμονής υπάρχουν για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Και να τονίσω ακόμη ότι αφορά όχι μόνο τους εξωτερικούς ασθενείς των απογευματινών ιατρείων αλλά και των πρωινών, και βέβαια τους ίδιους τους νοσηλευόμενους, οι οποίοι μάλιστα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Μέσα στις άμεσες υποχρεώσεις που πρέπει να ταχύτατα να εκπληρώσετε περιλαμβάνονται και τα κάτωθι:

Η πλήρης αποτύπωση της κατάσταση του νοσοκομείου και η εκπόνηση εντός τριών μηνών του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού του ΠεΣΥ,

  • Η εκπόνηση του προγράμματος προμηθειών,

  • και βέβαια άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή ή τη συγκρότηση των καινούργιων οργάνων, όπως προβλέπονται από το νόμο.

Πρέπει επίσης να ξεκινήσετε τις διαδικασίες προετοιμασίας για τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου, με βάση το Ε.Π. του Υπουργείου και την εισαγωγή του διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία μέχρι το 2003. Είναι το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου και της χώρας για ένα υγειονομικό σύστημα που πρέπει:

  • να αποτιμάται και σε αριθμούς,

  • που πρέπει να αξιολογείται με βάση στοιχεία

  • που πρέπει να ελέγχεται και να διοικείται αποτελεσματικά και με διαφάνεια. Γιατί η τεκμηριωμένη διοίκηση απαιτεί αξιόπιστα και επαρκή στοιχεία. Γιατί εκείνο το σύστημα που δεν μπορεί να μετρηθεί, πολύ δύσκολα μπορεί και να διοικηθεί.

Εάν αυτά που ήδη ακούσατε σας φαίνονται πολλά, δεν έχουμε ακόμη τελειώσει. Νομίζω ότι ο «καλός», ο «αποτελεσματικός» μάνατζερ ενός δημόσιου νοσοκομείου πρέπει από τις πρώτες ημέρες:

  • Να εντοπίσει τις κύριες πηγές ταλαιπωρίας και εκνευρισμού των ασθενών και να λάβει μέτρα που θα ανακουφίζουν την κατάσταση.

  • Να εντοπίσει τις μεγάλες εστίες κατασπατάλησης ή και «διαφυγής» πολύτιμων πόρων και να παρέμβει αποτελεσματικά.

  • Να ελέγξει την τήρηση της λίστας αναμονής για προγραμματισμένες επεμβάσεις και βέβαια να μειώσει τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία και στις εξειδικευμένες εξετάσεις.

  • Να ελέγξει την τήρηση του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους και να εντοπίσει όλους εκείνους που κατ’ επάγγελμα «διαλάθουν» μέσα στο σύστημα

  • Να περιορίσει το απαράδεκτο φαινόμενο που ενδημεί στα νοσοκομεία, με τις «φιλικές εξυπηρετήσεις». Ένα φαινόμενο που αποδιοργανώνει το σύστημα και στερεί στο νοσοκομείο σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

  • Να κινητοποιήσει και να αξιοποιήσει καλύτερα το προσωπικό του νοσοκομείου και να διοικήσει με ήθος και αξιοκρατία. Η αποτελεσματική διοίκηση δεν γίνεται ούτε με παρέες, ούτε με ομαδοποιήσεις και αποκλεισμούς.

Όλα αυτά απαιτούν στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διοίκησης και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Μην ξεχνάτε ότι είστε όλοι συνεργάτες σε μια κοινή προσπάθεια. Γι’ αυτό, όσο πιο γρήγορα συγκροτηθούν, τόσο περισσότερο θα διευκολυνθεί και το δικό σας έργο.

Δεν σας θέλω κλεισμένους στα γραφεία σας, ούτε απόμακρους και αποξενωμένους από το καθημερινό γίγνεσθαι και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Πρέπει να επικοινωνείτε με το προσωπικό, πρέπει να μάθετε να ακούτε άλλες απόψεις και ιδέες, να συζητάτε διαφορετικές γνώμες και άλλες προτάσεις, ιδιαίτερα εάν αυτές προέρχονται από τους προϊσταμένους των τμημάτων ή από άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου σας. Κανένας δεν κατέχει την απόλυτη γνώση, ούτε είναι αυθεντία.

Έχω κυρίες και κύριοι, αναφερθεί σε μερικά από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε και σε κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει. Ίσως κάποια να τα έχω ξεχάσει, και κάποια άλλα να καθορίζονται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε νοσοκομείου. Γιατί άλλα είναι τα προβλήματα και οι ανάγκες ενός μικρού νοσοκομείου και άλλα ενός πολύ μεγάλου, άλλα αυτού που λειτουργεί σε πεπαλαιωμένες κτιριακές υποδομές και άλλα εκείνου σε σύγχρονες. Γι’ αυτό και η αξιολόγηση του έργου σας, δεν θα είναι ούτε ενιαία, ούτε ισοπεδωτική.

Αντιλαμβάνομαι ότι στην αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μεγάλες δυσκολίες και αντιστάσεις, ακόμη και για απλά, καθημερινά πράγματα που θα θελήσετε να αλλάξετε ή να κάνετε. Αυτή όμως είναι η δουλειά ενός μάνατζερ. Να μπορεί να συνεργάζεται, να πείθει, να ενθαρρύνει, να κινητοποιεί, να διαπραγματεύεται, να διαχειρίζεται, να αποφασίζει και να υλοποιεί. Δικαιολογίες του τύπου «δεν μπορώ να κάνω τίποτε γιατί δεν έχω προσωπικό» είναι απαράδεκτες σ’ αυτή την φάση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ελλείψεις που υπάρχουν, δεν θα δεχθούμε όμως αυτές να λειτουργήσουν ως άλλοθι για κανένα από σας.

Σας έχω επισημάνει το φόρτο δουλειάς και τις μεγάλες σας υποχρεώσεις. Θεωρώ ότι για να αντεπεξέλθετε σ’ αυτά πρέπει να θυσιάσετε και μέρος από την προσωπική σας ζωή και μέρος από τον μέχρι σήμερα ελεύθερό σας χρόνο. Μιλώντας πριν από 15 ημέρες στους μάνατζερς της Αθήνας τους είπα ότι το ωράριο τους είναι…κυκλικό και συνεχές, δηλαδή 24ωρης διάρκειας, εφτά ημέρες την βδομάδα, προσαρμοσμένο στη συνεχή και ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Το ίδιο ισχύει και για σας. Ούτε να σκεφθεί κανείς από εσάς ότι μπήκε στο σύστημα για να «αράξει» ή για να «βολευτεί». Εκείνος που πιστεύει ότι μπορεί έτσι να διοικήσει ένα νοσοκομείο, είμαι βέβαιος ότι θα αναθεωρήσει τις απόψεις από την πρώτη βδομάδα. Ούτε βέβαια να σκεφθεί κάποιος ότι μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση του για ιδιοτελείς σκοπούς. Εάν σε όλα τα άλλα είμαι αυστηρός, σ’ αυτού του είδους τις «παρεκτροπές» θα είμαι αμείλικτος.

Θέλω να καταλάβετε ότι δεν είστε απλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Είστε δημόσιοι λειτουργοί, με υψηλά καθήκοντα και ευθύνες, δουλεύετε για το δημόσιο και διαχειρίζεστε πόρους του δημόσιου. Απαιτείται σοβαρότητα στη διαχείριση και τήρηση της νομιμότητας. Μπορεί αυτά να ακούγονται αυτονόητα, αλλά είναι καλύτερα σ’ αυτή τη χώρα να επαναλαμβάνουμε συχνά τα αυτονόητα μέχρι να τα εμπεδώσουμε.

Δεν επιτρέπεται να αγνοούμε ή να παρακάμπτουμε τους νόμους και το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο, ούτε βέβαια να παρακάμπτουμε την υπερκείμενη προϊσταμένη αρχή, που είναι για σας το οικείο ΠεΣΥ με το Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή του. Αντίθετα πρέπει να έχετε συνεχή και στενή συνεργασία μαζί τους. Οι αρμοδιότητες είναι ξεκαθαρισμένες. Ότι έχει σχέση με την καθημερινή διοίκηση και λειτουργία του νοσοκομείου είναι αποκλειστικά δική σας αρμοδιότητα. Αντίθετα για κάποια άλλα, όπως είναι η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, η αναμόρφωση και τροποποίηση του προϋπολογισμού κλπ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΠεΣΥ.

Κανείς σας δεν είναι μόνιμος σ’ αυτές τις θέσεις. Είσαστε όλοι επί θητεία και κρίνεστε όλοι καθημερινά για το έργο σας. Την πολιτική ευθύνη όμως την έχω εγώ. Και δεν θα διστάσω να προχωρήσω σε όσα προβλέπει ο νόμος, εάν κάποιος από εσάς αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που υπαγορεύονται από τη θέση του.

Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Να σας ευχηθώ μόνο κουράγιο και δύναμη. Αναλαμβάνετε μια μεγάλη προσωπική ευθύνη, και ένα δύσκολο στοίχημα. Να βελτιώσετε την εικόνα της νοσοκομειακής περίθαλψης στη χώρα μας και να συνδέσετε το όνομα σας με αυτή την καινούργια εποχή του ΕΣΥ και του νοσοκομειακού μάνατζμεντ, που ξεκινά. Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να τα καταφέρετε.

Όλοι μας εδώ στο Υπουργείο, εγώ, οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, οι υπηρεσίες, αλλά και οι Πρόεδροι και οι υπηρεσίες των ΠεΣΥ θα είμαστε κοντά σας, για να σας στηρίζουμε και σας βοηθάμε. Εξάλλου η προσπάθεια είναι συλλογική, γιατί όλοι πιστεύω, νοιαζόμαστε για το ΕΣΥ και την υγεία των πολιτών αυτής της χώρας.

Σας καλωσορίζω λοιπόν σ’ αυτή τη νέα συναρπαστική προσπάθεια για ένα πραγματικά δημόσιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Οι προσδοκίες όλων μας και ιδιαίτερα των ελλήνων πολιτών είναι αυξημένες. Έχουμε όλοι την υποχρέωση, και εμείς και εσείς, να δικαιώσουμε τις μεγάλες αυτές προσδοκίες .

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home